Fiskeridirektoratet oppforder til fangst av torsk i Trondheimsfjorden, etter mistanker om rømt oppdrettstorsk.
Med bakgrunn i at det den 22.09.2009 ble avdekket skade på et akvakulturanlegg for torsk på Ytterøya, antas det at det har rømt et ukjent antall oppdrettstorsk, melder Fiskeridirektoratet.
– Fiskeridirektoratet oppfordrer nå til gjenfangst av rømt oppdrettstorsk rundt Ytterøya, i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya.
Naturvernforbundet varslet i går anmelding av rømmingen.
Les også: Anmelder rømming fra torskeoppdrett 23.09.2009
Oppfordrer til fiske
Fiskeridirektoratet ønsker at mest mulig av den rømte torsken blir fisket opp. Fisken som antas å være på rømmen er fra et halvt til 2 og et halvt kilo, og egner seg godt til menneskemat. Erfaringsmessig trekker rømt oppdrettstorsk mot bunnen på grunt vann og den holder seg gjerne innenfor en radius på 5 – 6 km fra anlegget den første tiden etter rømmingen.
Rundt hele Ytterøya kan en derfor forvente å få av denne fisken. Også i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya kan en anta at fisken vil oppholde seg en tid framover. Fiskeridirektoratet minner om at de som ikke er registrert som yrkesfiskere kan benytte inntil 210 meter garn. Garn med større maskevidde enn 32 m.m. skal senkes mer enn 3 meter under overflaten.
Kjennetegn
Torsken som har gått i oppdrettsanlegget kan være lik den ville torsken, men skiller seg gjerne ut ved at den har en annen farge enn den lokale fisken og har ofte slitasje på finnene.
Et annet tegn en kan se etter, er om torsken har utviklet rogn eller gonade. Dette skal den normalt ikke ha på den årstiden, men ettersom denne fisken har gått i kunstig lys, er kjønnsmodningen utsatt og kan da komme på denne tiden, opplyser Fiskeridirektoratet.
Vil ha beskjed
Fiskeridirektoratet vil gjerne ha beskjed hvis oppdrettstorsk fanges, gjerne med opplysninger om antall, størrelse og stedsangivelse for fangsten.