Hattfjelldal: Norges Miljøvernforbund går ut mot planer om matfiskoppdrett i Røssvatnet.
NIVA klassifisert vannkvaliteten i Røssvatnet som svært god, og mener ut fra målinger og beregninger instituttet har foretatt, at kvaliteten ikke vil forringes ved oppdrett av 3.000 tonn matfisk av røye. Videre mener NIVA at det kan produseres opp til 6.000 tonn røye i Røssvatnet, samtidig som god vannkvalitet opprettholdes.
– Ved produksjon av 6.000 tonn vil vannkvaliteten fortsatt være god, sa Henning Urke, som er forsker ved NIVA, tidligere i september.
Les også: – Kan oppdrette 6.000 tonn røye 11.09.2009
Advarer mot oppdrett
Ikke overraskende, får planene ingen støtte fra Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.
– Dette vil føre til økt gjengroing og at vatnet på sikt ødelegges, sier Oddekalv til Helgeland Arbeiderblad.
Ifølge Oddekalv finnes det nok av eksempler på at oppdrettsanlegg i ferskvatn ikke har vært særlig vellykket.
– Det finnes eksempel på at fisken som allerede finnes i et vatn, blir mer eller mindre ødelagt av å gå under merdene og spise restfôr fra oppdrettsanlegget, forteller Oddekalv.
Ifølge Oddekalv går nedbrytningshastigheten av avfall fra oppdrettsvirksomheten saktere i ferskvatn enn i saltvatn. Oddekalv mener at Røssvatnet på sikt vil bli sterkt forringet som fiskevatn dersom man åpner for oppdrett.
– NIVA er til salgs
Oddekalv fester ikke lit til rådene NIVA.
– NIVA er til salgs som alle andre som driver oppdragsforsking, tordner Oddekalv, som mener at det ikke er holdbart at fiskebestand og vannøkologi ødelegges for at noen skal tjene penger.
Men mange vil vel mene at Oddekalv meget mulig har et større troverdighetsproblem angående de råd og advarsler han gir om oppdrett i Røssvatnet, så lenge Oddekalv og Norges Miljøvernforbund fremstår som motstandere av så godt som alt kommersielt gangbart oppdrett, både i sjø og vann.
Gamle strofer
Oddekalv lar heller ikke sjansen gå fra seg til å presentere mer av sitt velkjent repertoar om oppdrett.
– Alle skjønner at det ikke er bærekraftig når man må bruke mellom 2,5 og 5 kilo villfisk for å produsere en kilo oppdrettsfisk, sier Oddekalv.
Han er også skeptisk til bransjens bruk av medisin, skriver avisa.