Utlover dusør for tips om tyvfiskere

SalMar Nord utlover nå dusør for oppklarende tips om hvem som tyvfisker fra anlegget i Skogshamn.

Oppdretteren ble klar over tyvfisket da det tidligere i høst ble funnet sluker og fiskesnører i merdene på den avsidesliggende lokaliteten i Skoghamn nord på Dyrøya, skriver Folkebladet.

– Seint tirsdag kveld ved 23-tida oppdaget vi fra Senja et fartøy som lå ved mærdene. Vi heiv oss i båten og kjørte for full fart bortover. Men fartøyet slukket lanternene og stakk av da vi nærmet oss. Det forsvant før jeg greide å få det inn på radaren. Uten det kunne jeg tatt opp forfølgelsen, siden vi har raske båter. Nå vet jeg ikke om synderne gikk nordover eller sørover, sier daglig leder Bjørn Hembre i SalMar Nord til avisa.

Smittespredning

Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) på lokaliten, og SalMar Nord ser derfor meget alvorlig på det som nå foregår.

– Skogshamn er en lokalitet hvor det er påvist ILA, og det gjør det hele ekstra alvorlig, sier Hembre.

Hembre peker på at tyvfiskerne kan skape risiko for smittespredning når de sløyer fisken, dersom dette skjer i nærheten av andre anlegg. Det er også risiko for at skade på notposer, med den konsekvens at ILA-fisk rømme

- Det vi er mest redd for er at folkene som driver med dette skal sette hull i nøtene med propellen. De holder på i mørket, det er sterk straum i området og de vet dermed ikke hvordan nøtene ligger i sjøen, sier Hembre.

Anleggets egne båter er utstyrt med ei korg rundt propellen, som beskyttelse, forteller Hembre, som også påpeker at fisken kan bli stresset dersom den utsettes for skarpt lys.

Dusør

Nå vil SalMar Nord montere videoovervåkning på alle anleggene, opplyser Hembre til avisa. Han varsler videre at selskapet vil politianmelde tyvfiske-aktiviteten.

– Vi utlover også en dusør på 15.000 kroner til den eller de som har opplysninger som kan føre til pågripelse av gjerningspersonen eller gjerningspersonene, sier Bjørn Hembre til avisa.