Fangsten av sjøørret er nesten halvert på Vestlandet og i Midt-Norge de siste fem årene.
Lakselus, klimaendringer og dårligere tilgang på næring, er hovedårsakene til at sjøørreten har fått verre kår i sjøen, det mener Direktoratet for naturforvaltning.
– Fisket bør reduseres
– Sjøørretfisket bør reduseres, og det må iverksettes ytterligere tiltak for å redusere problemet med lakselus i oppdrettsnæringen. I tillegg har vi fått råd om å øke forskningsaktiviteten og overvåkingen for å finne ut mer om problemet, sier seksjonssjef Arne Eggereide i Direktoratet for naturforvaltning (DN) til DNs nettside.
De senere årene har det vært en negativ utvikling for fangsten av sjøørret i store deler av landet.
I 2008 oppnevnte DN derfor en arbeidsgruppe, i et forsøk på å finne årsakene til den negative utviklingen.
Rapporten fra gruppa inneholder både beskrivelser av problemet og anbefalinger om tiltak.
– Rapporten forteller at bestandene er generelt sårbare. Vi har mange små bestander som tåler lite, og mange bestander er allerede svekket av menneskeskapte påvirkninger, sier Eggereide.
Sterkt reduserte fangster
Langs kysten fra Rogaland til Nord-Trøndelag ble det gjennomsnittlig fanget nesten 38 000 sjøørret årlig i perioden 1994-2003. Fra 2004 og fram til i fjor var gjennomsnittet redusert til 21 000 fisk i året.
Fangststatistikken for hver av de seks fylkene på denne kyststrekningen viser at nedgangen har vært særlig dramatisk de siste årene. I alle fylkene var 2008 det dårligste eller nest dårligste året i perioden 1985-2008. Nedgangen er størst i Rogaland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.
– En reduksjon i fisket etter sjøørret vil være nødvendig i områdene fra Vest-Agder til og med Nord-Trøndelag, og ellers der hvor bestandssituasjonen tilsier det. Det må vurderes for hvert enkelt vassdrag om det er grunnlag for å åpne for fiske i vassdraget. Det kan bli aktuelt med både kvotebegrensninger, minstemål på fisk som fanges og innkorting av sesongen, ifølge Arne Eggereide.
– Få bestander uten problemer
Der hvor det innføres spesielle restriksjoner i elv, skal det også vurderes å innføre spesielle restriksjoner i sjøfisket. Dette kan være utsettingspåbud for sjøaure fanget i kilenøter, nedsenkingspåbud for settegarn av alle maskevidder, restriksjoner på fiske med stang og håndsnøre i sjøen og spesielle restriksjoner i elvemunningsområder.
I Norge er det 1161 vassdrag som har, eller har hatt, en bestand av sjøørret. 28 av dem har gått tapt på grunn av påvirkninger skapt av mennesker, 18 er truet og 86 er sårbare.
606 bestander blir ansett som spesielt hensynskrevende, det vil si at bestanden har en relativt god tilstand, men tåler lite negativ påvirkning.
– Lakselus et alvorlig problem
Allerede først på 1990-tallet var sjøørreten hardt infisert med lakselus. Mange hadde store skader på hud og finner, og samtidig ble det meldt om nærmest en kollaps i enkelte bestander. Den nasjonale overvåkingen av effekten av lakselus på sjøørret viser at infeksjonstrykket i 2008 fortsatt var kronisk forhøyet langs store deler av kysten.
– Det foreligger allerede informasjon som tyder på at mengden lakselus i oppdrettsanlegg langs kysten var betydelig høyere enn normalt i vår og i sommer. Det utgjør en risiko for sjøørreten med hensyn til spredning av lakselus. Det er imidlertid oppdrettsnæringen selv som sammen med fiskeri- og veterinærmyndighetene må vurdere arbeidsgruppens tilrådninger knyttet til problemene med lakselus og fiskesykdommer i oppdrettsanlegg, sier Eggereide.