– Kommersielt fiskeoppdrett er ikke bærekraftig

Areal- og miljøvernavdelinga i Møre og Romsdal fylke, et av de største oppdrettsfylkene i landet, legger bredsiden til mot fiskeoppdrett.

– Rømt oppdrettsfisk oversvømmer Møre og Romsdal og meldinger om rømt oppdrettsfisk kommer inn fra store deler av fylket, uttaler Møre og Romsdal fylke (MRfylke) i et brev til Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) og Direktoratet for naturforvaltning (DN), hvor MRfylke går oppsiktsvekkende hardt ut mot oppdrettsnæringen.

Brevet omhandler påvisning av rømt oppdrettslaks, og er signert av direktør Areal- og miljøvernavdelinga, Per Fredrik Brun, og rådgiver Leif Magnus Sættem.

– Også nasjonale laksefjorder og laksevassdrag er rammet, uttaler MRfylke, og som eksempel er det til brevet lagt ved en artikkel fra smp.no.

– Ørstaelva er full av oppdrettslaks. Og oppdrettslaksane er full av lus, er noen av synspunktene grunneier Sindre Moe og Per Bjerke i Ørsta Jeger og Fiskeforening formidler til smp.no i artikkelen Famnen full av laks.

Om vi skal tillate oss en liten kommentar fra Fisk.no, så er det å si at vi oppfatter nevnte artikkel som noe tendensiøs, uten den faglige tyngde og nøkternhet med hensyn til forklaring av opphav og årsak/virkning som vi mener bør være tilstede i det som benyttes som underlagsmateriale i offentlige brev og rapporter. Som eksempel så er det i artikkelen, øyensynlig ikke skjelnet mellom laks og avbildet regnbueørret.

– Ikke bærekraftig

– Vi erfarer at det kommersielle oppdrettet ikke er bærekraftig med hensyn til driftsform, uttaler MRfylke i en innledende omtale til sitt eget brev.

– Til tross for dette har næringen som målsetting å øke i omfang, konstaterer MRfylke.

– Møre og Romsdal er et pionérområde innenfor kommersielt oppdrett og er i dag et av landets største oppdrettsfylker. Gjennom årenes løp har det funnet sted mange uforutsette hendelser med virkning på natur, som rømming av fisk og økt utbredelse av lakselus, skriver MRfylke.

– Til tross for en rekke dokumenterte negative effekter, er det en nasjonal målsetting om å øke oppdrettsvirksomheten. Møre og Romsdal er tildelt 5 nye konsesjoner, i tillegg til at de eksisterende kan søke om å øke sin produksjon, skriver MRfylke.

Rømming og påvisning av oppdrettsfisk er et gjengangertema i Møre og Romsdal. Det har funnet sted mange negative episoder. Den største av disse fant sted på Tustna i 2005 med om lag 500 000 rømt laks. Rapporter fra elveeierlag, grunneiere, fiskere i elv og sjø, viser at rømt fisk blir påvist i større eller mindre antall rundt om i hele fylket, uttaler MRfylke.

– Ferske eksempler

– Som ferske eksempler kan nevnes at det bare i løpet av den siste måneden er dokumentert flere tilfeller av rømming. Meldingene har kommet fra Hjørundfjord på Sunnmøre til Arasvikfjord på Nordmøre. I tillegg er det i samme periode innløpt rapporter om store mengder rømt laks i Ørstafjorden (nasjonal laksefjord, se Sunnmørsposten 2.10.2009), i deler av Romsdalsfjorden og i fjordområder i Skodje på Sunnmøre. Ikke alle elver fra disse områdene har så langt rapportert om rømt oppdrettsfisk fra den siste perioden, uttaler MRfylke i brevet.

– Oppdrettsfisk i munningsområdet eller i nedre del av elvene er rapportert fra Driva i Sunndal kommune, Aureelva og Fetvassdraget i Sykkylven kommune og Bondalselva og Storelva (Bjørke) i Ørsta kommune. Fra tidligere kjenner vi rapporter fra Surna og Todalselva i Surnadal kommune, skriver MRfylke.

– NINA-prosjektet bør vurderes utvidet

NINA har i dag et undersøkelsesprogram i fire vassdrag i Møre og Romsdal, hvor det foregår en systematisk overvåkning av mengden rømt oppdrettsfisk i fire vassdrag. Dette er Osvassdraget i Molde kommune, Sylte/Moaelva i Fræna kommune, Bondalselva og Ørstaelva, begge i Ørsta kommune.

Disse undersøkelsene er en del av Norsk institutt for naturforskning’s (NINAs) landsomfattende prosjekt. Det faglige innholdet i prosjektet styres av NINA. I brevet oppfordrer MRfylke NINA til å utvide sitt undersøkelsesprogram.

– Det er grunn til å vurdere, med bakgrunn i de mange episoder, om ikke NINA-prosjektet bør utvides med flere lokaliteter i Møre og Romsdal, skriver MRfylke.

Samtidig gjøres det i brevet oppmerksom på at den kortfattede rapporten, på langt nær gjengir de faktiske forhold med hensyn til innslaget av rømt oppdrettsfisk i Møre og Romsdal. Til det har den systematiske overvåkningen hatt for lite omfang, konstaterer MRfylke.

– Skadevirkninger kan være uopprettelige

Areal- og miljøvernavdelinga avslutter brevet med hard skyts mot fiskeoppdrett, som neppe vil bli stående ubesvart fra oppdrettsnæringen.

– Situasjonen vi nå er inne i, sammen med hva vi har opplevd de senere år, er imidlertid godt nok for igjen å konkludere med at det kommersielle fiskeoppdrett ikke er bærekraftig, uttaler MRfylke.

– Riktignok øker produksjon med påfølgende økt økonomisk inntjening, men skadevirkningene på omkringliggende natursystemer kan være uopprettelige, uttaler Areal- og miljøvernavdelinga i Møre og Romsdal fylke avslutningsvis i brevet.