– Et lite skritt tilbake

FHL mener at miljøadministrasjonen i Møre og Romsdal, har latt seg rive med av tendensiøse nyhetsartikler om rømt laks og lakselus, og savner et større perspektiv på saken.

I går kom det frem at Møre og Romsdal fylke mener at kommersielt fiskeoppdrett ikke er bærekraftig. Som begrunnelse for standpunktet, viser areal- og miljøvernavdelinga i Møre og Romsdal fylke blant annet til lakserømminger og til avisoppslag om mye lusebefengt oppdrettslaks i Ørstaelva.

Les også: – Kommersielt fiskeoppdrett er ikke bærekraftig 06.10.2009

– Lar seg rive med

– Det er trist å registrere at miljøadministrasjonen i Norges største fiskeri- og havbruksfylke lar seg rive med av noen tendensiøse nyhetsartikler, og ikke greier å se de beklagelige hendelsene den siste tiden i et større perspektiv, sier regionsjef Jon Arne Grøttum, FHL Midtnorsk Havbrukslag, i en kommentar.

DN rapporterte om lite oppdrettsfisk

Grøttum påpeker at det i rapporten fra laksesesongen 2009, som Direktoratet for naturforvaltning (DN) nylig la frem, oppsummeres med at det "rapporteres om lite oppdrettsfisk" som er tatt i elvefiske.

– Likeledes er konklusjonen fra sjøfiske at "det er ikke rapportert om rømt oppdrettsfisk av betydning", påpeker Grøttum.

– Et lite skritt tilbake

Den positive utviklingen vi har sett i rømt oppdrettsfisk de siste årene, er et resultat av investeringer på flere milliarder kroner i bedre utstyr, skjerpede rutiner og bedre kompetanse hos bedriftene, fremholder Grøttum.

– Det er derfor svært beklagelig og trist at vi, etter en periode med en svært positiv utvikling, tar et lite skritt tilbake med de rømningene vi har den siste tiden, uttaler Grøttum.

– Viktig å finne årsak og ta lærdom

Det som nå er viktig, er å finne årsaksforholdet til rømningene og dra nytte av den lærdommen som dette gir, mener Grøttum.

– Det er ingen grunn til å tro at vi ikke vil se en fortsatt positiv utvikling med reduksjon i rømningstallene over tid, sier Grøttum.

– Oppdrett positivt for bosetningen

– Det er riktig at det stilles krav til oppdrett, men ikke at en stopper videre utvikling av næring som opprettholder bosetning langs kysten, sier Grøttum.

Oppdrettsnæringen kan ikke alene ta ansvaret for villaksen, men må gjøre dette i samarbeid med de som har ansvaret for vel så viktige trusselfaktorer som vassdragsregulering, Gyrodactulus, sur nedbør og villaksfiske, sier Grøttum.

Det er stor motivasjon for å få dette til, både av økonomiske grunner, og ut fra et ønske om å oppnå vår nullvisjon som sier at rømt oppdrettsfisk ikke skal ha langsiktige negative effekter på villaks, sier Jon Arne Grøttum, regionsjef i FHL Midtnorsk Havbrukslag.