Ny kunnskap om kaldtvannsvibriose

En ny doktoravhandling ved Universitetet i Tromsø gir ny innsikt i egenskapene til bakterien Aliivibrio salmonicida (også kalt Vibrio salmonicida).

Dette er den bakterien forårsaker laksesykdommen kaldtvannsvibriose.

Hege Lynum Pedersen forsvarte 8. mai 2009 avhandlingen "Oxidative stress and iron limitation in Aliivibrio salmonicida. Expression profiling, and molecular characterisation of FeSOD and Fur" til graden ph.d. ved Universitetet i Tromsø (UiT), opplyser UiT i en pressemelding i dag.

Fokuserer på sykdommen

Avhandlingen fokuserer på sykdommen kaldtvannsvibriose, som ødelegger vev og fører til blødninger og sårdannelser hos Atlantisk laks, torsk og ørret.

– I vår studie har vi brukt Aliivibrio salmonicida, en marin bakterie som er årsaken til denne sykdommen, som modellorganisme, sier Lynum Pedersen.

Det finnes i dag en effektiv vaksine mot sykdommen, men de molekylære mekanismene som ligger bak bakteriens evne til å forårsake sykdom og unnslippe fiskens forsvarsmekanismer er lite kjent, forteller Lynum Pedersen.

– For å studere disse egenskapene hos A. salmonicida, har vi utfordret den med hydrogen peroxide, et kjemikalie som inngår i fiskens naturlige forsvar. Studiet avdekket at bakterien har bestemte og også artsspesifikke molekylære måter å beskytte seg på, sier hun.

Jern viktig for fisk og bakterie

– I Aliivibrio salmonicida har vi også sett på de molekylære egenskapene til to enkeltproteiner som er viktig for å unnslippe fiskens forsvarsmekanismer. Vi har verifisert et område i bakteriens DNA som et regulator-protein kan binde til for blant annet å regulere jern-innholdet i bakterien, forteller Lynum Pedersen.

Ved en invasjon er jern-innholdet tilgjengelig for bakterien inne i fisken veldig lav.

– Ved at bakterien kan regulere hvilke proteiner den vil uttrykke, kan den ved en infeksjon for eksempel bruke proteiner som hjelper den å samle jern. Jern er viktig både for fisken og bakterien, understreker Lynum Pedersen.

Ett skritt nærmere

– Et annet protein vi har studert heter superoxide dismutase. Dette enzymet er viktig i avgiftning av skadelige oksygenradikaler. Når fisken blir invadert, vil fiskens immunforsvar sende ut skadelige oxsygenradikaler for å bekjempe bakteriene som skaper sykdom. Dette proteinet hjelper bakterien i å forsvare seg mot et slikt angrep. Vi har sett på den tre-dimensjonale strukturen til dette proteinet. og funnet ut at den fungerer best ved kalde temperaturer, sier Lynum Pedersen og fortsetter:

– Vi har sammenlignet dette proteinet med det samme proteinet i Escherichia coli og mener vi har funnet grunnen til at den fungerer bra ved kalde temperaturer. Vi har altså kommet ett skritt nærmere ved å forstå egenskapene i Aliivibrio salmonicida som gjør at den kan motstå fiskens forsvar og forårsake sykdom.