Satser på resirkuleringsteknologi

Plast-Sveis AS på Sømna går nå i gang med å bygge et settefiskanlegg med resirkuleringsteknologi for Follasmolt AS.

Ved å bruke det samme vannet om og om igjen blir ikke lenger tilgang på ferskvann avgjørende for å starte smoltproduksjon.

Sammen med det danske firmaet Inter Aqua skal Plast-Sveis nå bygge et anlegg på Follafoss som resirkulerer vannet fra smoltproduksjonen. Anlegget blir et av de første som bygges i Norge med denne teknologien, melder Helgeland Arbeiderblad.

– Mens et vanlig settefiskanlegg gjerne bruker 8.000 liter vann i minuttet trenger et resirkuleringsanlegg 2-3.000 liter vann i døgnet, så det er en himmelvid forskjell, forteller Tor Arne Kristiansen i Plast-Sveis AS.

Bioreaktor

Sammen med Alexander Solbakken forklarer de teknologien som gjør dette mulig. Små plastbiter i en bioreaktor tilføres bakterier som setter seg på plastbitene. Dette skjer før fisken flytter inn i karene i resten av anlegget. Når fisken kommer i karene, blir avløpsvannet sendt gjennom bioreaktoren hvor bakteriene "spiser" opp nitrogenforbindelsene i det brukte vannet, og dermed renser det. Så kan vannet gå tilbake i produksjon igjen.

– Det finnes grovt forklart tre typer teknologi innen resirkulering. Dette er det som kalles Moving Bed teknologi, forteller Alexander Solbakken, til avisa.

– Det eneste vannet som trengs er det som må erstatte fordampningen, sier Solbakken. Nå har de ansatte startet forarbeidet til anlegget som skal bygges for Follosmolt AS. I verkstedet står et stålkar med diameter på åtte meter.

– Vi må prøve ut hvordan vi skal montere bioreaktorene, forklarer Alexander Solbakken. Selv om teknologien har vært brukt tidligere har reaktorene aldri tidligere vært bygd i stål og polyetylen. Tidligere har anleggene vært bygd i betong og glassfiber.