Arrangerte norsk sildefestival i St. Petersburg

Eksportutvalget for fisk arrangerte norsk sidefestival i St. Petersburg i tiden 15. oktober til 15. november 2009.

Sildefestivalen ble arrangert som en del av kommunikasjonsprosjektet "New Seledka", og omfattet 22 restauranter i St. Petersburg, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

Under festivalens åpningsseremoni tidligere i høst fikk representanter fra media, symbolsk men bokstavelig, oppleve at norsk sild ble avkledd sin tradisjonelle russiske pels. "Seledka pod Shouby" - fritt oversatt til "pelskledd sild" - er nemlig regnet som en av Russlands nasjonalretter. Men ved denne anledning fikk journalistene smake på originaloppskrifter i konseptet "New Seledka" tilberedt av de beste kjøkkensjefene i det nordlige Russland, som f.eks. Ilya Lazerson: Norsk sildesalat i sprø rundstykker, Vadim Stepanov: Rugbrød med Norsk sildefilet og fløte- og tranebærsaus og Anton Turchin: Kalde jødiske snacks av Norsk sild.

– Sild oppnår sin unike smak via konservering, dvs. salting som tilfellet er med Norsk sild. I så henseende er silda en verdig parallell til modnet ost, vellagret brandy, eldre viner og fermentert soyasaus. Selv om Norsk sild er smakfull og rimelig næring, kan den ikke betegnes som et produkt for ALT. Men sild er et produkt for ALLE!, hevdet Ilya Lazerson for det fremmøtte pressekorpset.

Generalkonsul Rune Aasheim fra Det kongelige norske generalkonsulatet i St. Petersburg og EFFs representant i Russland, Julia Seljeseth, var til stede under åpningen av festivalen.

– Slik implementerer vi produktets nye posisjon: "Norsk sild - en fisk for enhver anledning!" uttalte Julia Seljeseth, EFFs markedssjef i Russland. - Vi fokuserer på produktets nye image, enestående kombinasjonsmuligheter, nye oppskrifter og å styre unna tradisjonelle matvaner. New Seledka er ikke et eksperiment igangsatt for å eksperimentere, men snarere et prosjekt utformet for å promotere smaken og oppfatningen av sild fra en ny vinkling, ja, muligens en ny måte for å innføre en kulinarisk trend, presiserte hun avslutningsvis.

Så det var utradisjonelle måltider med norsk sild som sto på menyen til de medvirkende restaurantene under den norske sildefestivalen. En egen komité valgte den beste norske sildemenyen, og kjøkkensjefen for vinnerrestauranten ble belønnet med en reise til Norge i 2010, mens det ble pengepremier til restaurantene på andre- og tredjeplass.