Et steg nærmere vaksine mot skalldyrallergi

Forskere ved Veterinærinstituttet jobber med utvikling av en vaksine mot skalldyrallergi, som kan bli verdens første vaksine mot matallergi.

Forskerne har nå kommet et steg nærmere en vaksine.

Vaksinen består av tre komponenter: et matallergen, en del som skal initiere toleranseutvikling og et patentert molekyl som skal kople de andre to sammen, melder Veterinærinstituttet.

Det viktigste allergenet i reke (tropomyosin) ble nylig klonet og sekvensert av stipendiat Heidi Myrset, og er nå klar for sammenkopling. Delen som skal initiere toleranseutvikling, utvikles under ledelse av postdok Maaike Dooper.

Håper på flere vaksiner i fremtiden

Dersom Veterinærinstituttet lykkes i å utvikle en vaksine, håper instituttet at dette kan danne grunnlag for vaksiner også mot andre typer matallergi.

– Matallergi kan være et stort handicap for dem som har det, så vi håper flere rekeallergikere ønsker å hjelpe oss i jakten på en god vaksine ved å donere en blodprøve, sier forskerne.

Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, forskere ved Allergologer fra Universitetet i Oslo (UiO)/Rikshospitalet, firmaet Vaccibody AS, som sitter på patentet for sammenkoplingsmolekylet, og Det Italienske Folkehelseinstituttet.

Allergologer fra UiO, Rikshospitalet og Haukeland Universitetssykehus, tar seg av kontakten med rekealleriske pasienter.

Prosjektet finansieres av Norges Forskningsråd og har status som EUREKA-prosjekt.