Tok håkjerring på 670 kilo

Trondheimsfjorden: Runar Andre Kvam fra Drammen, tok torsdag kveld en håkjerring på rundt 670 kilo.

Hvis den beregnede vekten godkjennes, kan fangsten ta andreplassen over de største håkjerringer tatt i Norge.

- Den var 3,65 meter lang og 2,65 meter rundt buken. Etter den nye beregningsformelen for vekt, vil dette bli rundt 670 kilo. Vi har sendt målene til Havforskningsinstituttet, og venter på svar derifra, sier Kvam til adressa.no.

Håkjerringa ble fisket på 580 meters dyp, med agn bestående av tilsammen 8 kilo sei og torsk. Det tok om lag 50 minutter å få den opp til overflaten.

Kvam deltok i en gruppe fra Norges Blindeforbund, bestående av tre synshemmede og tre ledsagere, og har vært på fiske i Trondheimsfjorden siden mandag.

På grunn av håkjerringas sårbare bestandsstatus og dens unike livshistorie, er det aldri aktuelt å drepe de eksemplarene som blir fisket opp. I dag blir alle håkjerringer satt ut igjen levende. På grunn av bruskfiskens manglende flyteblære, tåler de trykkforandringene som oppstår på turen opp fra flere hundre meters dybde, skriver Trønder-Avisa.

Håkjerring

Wikipedia:
Håkjerring (Somniosus microcephalus) er en stor hai i håfamilien som kan bli på størelse med de største hvithaier. Det er den haisort i verden som holder til lengst nord i arktiske farvann, særlig i i havene mellom Grønland og Island, på 200–600 m dyp. Den spiser det meste den kommer over, og kan i sjeldne tilfeller bli opptil 7 meter lang. På dansk kalles håkjerring for grønlandshaj, men også havkarl. På engelsk kalles den Greenland Shark, men stundom også for «sleeper shark» på grunn av dens ry for å opptre sløvt og bevege seg langsomt. Inuitterne kaller den for eqalussuaq. Håkjerringas kjøtt er giftig, og den fiskes i hovedsak kun på grunn av den oljerike leveren.

Gjennomsnittstørrelsen for en håkjerring er på 340 cm og vekten 285 kg. Det største eksemplar som er målt var på 640 cm og veide 1 022 kg. Det er dog observert håkjerringer på over 7 meter. 

Den største tatt i Norge veide 775 kg. I 2008 fikk Pål Jørgensen en håkjerring på 611 kilo og 3,9 meter i Trondheimsfjorden.

I følge Store Norske Leksikon inneholder kjøttet mye urinstoff, og er giftig i fersk tilstand, men spises på Island etter en særlig behandling med lang tids gjæring.

Les mer: (eksterne lenker)

De 10 største gjennom tidene - Klikk.no

Håkjerring på dypt vann i Trondheimsfjorden - Bio.no