Rødt og laks skal selge Norge under EXPO 2010

Nærings- og handelsminister Trond Giske, designerne Wenche Lyche og Johan Rye-Holmboe og mannekengene med uniformer.

En anelse rødt skal gjøre det enkelt for besøkende å gjenkjenne guidene i den norske paviljongen når verdensutstillingen åpner i Shanghai til våren.

I restauranten vil det bli servert laks.

– Fulltreff, både for mat og design, sier nærings- og handelsminister Trond Giske, som var hovedgjest under presentasjonen av både de spesialdesignede uniformene og matmenyen i Shanghai i mandag.

– Viktig handelspartner

Giske startet mandag et fire dagers offisielt besøk til Kina. Første stopp er Shanghai som er vertskap for EXPO 2010.

– Kina blir en stadig viktigere handelspartner for Norge. Vår deltakelse på verdensutstillingen er en del av oppfølgingen av regjeringens Kina-strategi og et ledd i Norges langsiktige satsing på Kina, sier Giske.

Handelen mellom Norge og Kina er i sterkt vekst. Eksporten fra Norge de elleve første månedene i fjor, lå på 13 milliarder kroner, mens importen steg til om lag 30 milliarder.

«Norway. Powered by Nature» heter konseptet for Norges paviljong som er i ferd med å reise seg på det enorme utstillingsområdet. Bærekraft kommer til å stå i fokus. Sammen med de andre nordiske landene har Norge fått en sentral plassering på utstillingsområdet.

Fersk norsk sjømat

Under dagens middag fikk Giske og representanter for norsk næringsliv anledning til å prøvesmake menyen som skal serveres i den norske paviljongen.

Furset-gruppen skal drive restauranten. Her hjemme står de bak en rekke kjente restauranter, blant annet Ekeberg- restauranten i Oslo.

Fersk norsk fisk og sjømat som laks, torsk, kamskjell og kongekrabbe er hovedingrediensene.

– Maten i den norske paviljongen kommer fra norske råvarer, tilberedt på en internasjonal måte. Jeg tror dette vil være en meny som appeller både til det kinesiske publikum og andre besøkende til vår paviljong, sier Giske.

Fakta om EXPO 2010

EXPO 2010 arrangeres i Shanghai, Kina, og antas å bli den største verdensutstillingen i nyere tid, med deltakere fra flere enn 200 land og organisasjoner, og flere enn 70 millioner besøkende.

Den norske deltakelsen på EXPO 2010 er et samarbeid mellom det offentlige og privat næringsliv. Det Norske Veritas, Kongsberggruppen, Wilh. Wilhelmsen ASA, Statoil og reiselivsnæringen utgjør sponsorlauget og bidrar aktivt til Norges deltakelse.

EXPO 2010 i Shanghai går av stabelen i perioden 1. mai til 31. oktober 2010.