– Handelsavtale med Kina høyt på prioriteringslista

– Handelsavtaler dreier seg om arbeidsplasser. Derfor er dette viktig for regjeringen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

En handelsavtale med Kina vil legge til rette for økt eksport av norske varer og tjenester, sier Giske.

I formiddag har Giske hatt møte med den kinesiske visehandelsministeren Yi Xiaozhun, og et av de viktigste temaene var arbeidet for å få etablert en handelsavtale mellom Norge og Kina. Begge parter delte ønsket om å sluttføre forhandlingene så raskt som mulig.

Forhandlingene startet i 2008, og det er gjennomført seks forhandlingsrunder så langt. Norge kan bli det første landet i Europa som får på plass en handelsavtale med kineserne.

– Vil gi mer forutsigbare forhold

– En avtale vil gi bedre og mer forutsigbare vilkår for handel og eksport mellom Norge og Kina og legge grunnlag for at Norge kan ha fordeler av Kinas økonomiske fremgang, også på lang sikt, sier nærings- og handelsministeren.

Til tross for nedgangen i verdensøkonomien i fjor vokste handelen mellom Norge og Kina. De elleve første månedene i 2009 eksporterte Norge varer til Kina for 13 milliarder kroner. Det er en økning på nesten 40 prosent fra året før. Samtidig importerte vi varer for ca 30 milliarder kroner, noe som tilsvarer en økning på 4,5 prosent.

Kina har vært et av de få unntakene i verdensøkonomien i 2009. Mens en rekke land i Europa og Nord-Amerika hadde negativ eller lav vekst i fjor, ligger Kinas økonomi an til å vokse 8,5 prosent.

– Kina har vært viktig for verdensøkonomien før og er tilbake som en økonomisk stormakt. Kina blir viktig for vår fremtid. En god og framtidsorientert handelsavtale er en av mine hovedprioriteringer og vil åpne nye muligheter for norsk næringsliv i Østen, sier Giske.