I toppmøte med Medvedev

Terje E. Martinussen fra EFF hilser på president Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Lars Magne Hovtun / Norwegian Seafood Council

Mandag ettermiddag fikk administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk et eksklusivt møte med Russlands president Dmitrij Medvedev.

Samtalen kom i stand under det lukkede næringslivsmøtet som var en del av statsbesøket fra Russland til Norge.

– Terje E. Martinussen benyttet møtet til å gi Russlands president honnør for det arbeidet som er gjort for å sikre bærekraftige ressurser i Barentshavet. Martinussen la vekt på samarbeidet i den Norsk – Russiske fiskerikommisjonen, som i dag står som et lysende eksempel innen bilateral fiskeriforvaltning, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Ønsker bredere adgang til det russiske markedet

I samtalen understreket Martinussen at Russland er vårt nest viktigste sjømatmarked og av stor betydning for Norge. Samtidig har landet potensial til å bli vårt viktigste marked, men da må rammevilkårene endres ifølge Martinussen. Skal den positive utviklingen innen sjømathandelen fortsette, må det utvikles betingelser som gir adgang for flere enn de 25 bedriftene som i dag har eksportlisens for laks. 35-40 eksportbedrifter ønsker adgang til Russland, men russiske veterinære forhold holder så langt disse ute av Russland i følge Martinussen.

– Medvedev lyttet med stor interesse til innspillene fra Eksportutvalget for fisk, heter det videre i meldingen fra EFF.

Terje E. Martinussen er svært godt fornøyd med dagens møte. – Det var viktig å fremføre disse budskapene om markedsadgang på vegne av norsk sjømatnæring og statsbesøket var en utmerket anledning til å få snakke med presidenten på tomannshånd. Sjømatens viktighet i forholdet mellom Norge og Russland ble fremhevet i taler av både statsminister Stoltenberg og næringsminister Giske i løpet av dagen og gjennom vår samtale med den russiske presidenten fikk også sjømaten den dominerende plass den fortjener, opplyser EFF.

Mer norsk laks og sild til våre russiske naboer

Sjømat utgjør 80 prosent av eksporten fra Norge til Russland og i 2009 var Russland vårt nest største sjømatmarked. Den russiske befolkningen spiser stadig mer norsk laks og sild og etter første kvartal av 2010 har Russland passert Frankrike på listen over de største markedene.

Mandag kveld inviterte Hans Majestet Kong Harald til offisiell middag på slottet. På menyen sto både norsk laks og sild som begge er russiske favoritter.