– Oljeindustriens Tsjernobyl

MEXICOGULFEN: Ulykken vil få konsekvenser for hele oljeindustrien, mener Frederic Hauge i Bellona.

– Dette er oljeindustriens Tsjernobyl, sier Bellona-leder Frederic Hauge, fra marinaen i Cypress Cove i landsbyen Venice i USA.

Oljekatastrofen i Mexicogulfen kan få konsekvenser ikke bare for lokale fiskere – men oljeindustrien verden over, mener Hauge.

Bellona-leder Frederic Hauge kom til Louisiana lørdag for å lære, ikke minst om hvor maktesløse myndighetene om BP er i forhold til det som skjer. Samtidig kom meldingen om at utslippene fra BP-feltet kan komme opp i 100.000 fat olje i døgnet, skriver Bellona på sine hjemmesider.

Stadig økende omfang

Elleve dager etter at plattformen Deepwater Horizon eksploderte, har man fortsatt ikke klart å stenge av de ukontrollerte og økende utslippene. Nå truer den fisk og dyreliv i fire delstater i denne delen av USA. Det er antatt at den først rammer utløpet av Mississippi. I Venice, om lag 150 km sørøst for New Orleans, venter lokalbefolkningen og flere hundre journalister fra hele verden på å se hvor store konsekvensene for lokalområdet vil bli.

Dette er et område som ble kraftig rammet av orkanen Katrina, og fortsatt ser man de enorme skadene orkanen forårsaket. President Obama uttalte under sitt besøk der at de vil gjøre alt som står i deres makt for å redusere konsekvensene. Men fiskere og lokalbefolkningen Bellona har snakket med i dag, frykter det verste.

Fortvilt lokalbefolkning

– Først kom orkanen, så dette. Dette kan ta knekken på alle oss som har levebrødet vårt her i sørlige Louisiana, sa en oppgitt og dypt fortvilet lokal fisker til Bellona.

– Vi ser her hvor maktesløs en er når en skal kjempe mot oljesøl og naturkrefter, sier Frederic Hauge.

– Det blåser fælt og det er vanskelige forhold. De får ikke gjort noe oppryddingsarbeid nå. Store bølger gjør at oljen skyller over lensene som er lagt ut, sier Hauge.

– Ulykken vil endre holdninger

Han tror denne ulykken vil endre folks holdning til oljeleting til havs, når folk skjønner omfanget.

– Tsjernobyl-ulykken gjorde over natten atomkraft politisk uspiselig i en rekke land, sier Hauge.