Sjekk tidevann og vannstand på nett

Er du på jakt etter tidevannstabeller – eller trenger informasjon om vannstanden i et bestemt område? Da kan du besøke den nye vannstandssiden til Statens kartverk Sjø.

Statens kartverk Sjø har 23 målestasjoner for vannstand langs norskekysten og på Svalbard – og nå får brukerne lettere tilgang til dataene som samles inn, opplyser Statens kartverk Sjø i en pressemelding.

– Brukervennlig

Statens kartverk Sjø har nemlig lansert en ny internettside om vannstand. Der kan du finne tidevannstabeller og vannstandsobservasjoner, samt informasjon om fenomenet tidevann og andre effekter som påvirker vannstanden langs norskekysten – som stormflo og strømsystemer.

Se nettsiden her: vannstand.no

Oppdatering: Tjenesten er flyttet til: Se havnivå

– Nettsiden inneholder mer data en den gamle siden vår, og den har fått ny design. Den er også mer brukervennlig. Du kan for eksempel gå inn i et kart og be om data som er korrigert, slik at informasjonen passer for akkurat det området hvor du befinner deg, forklarer Tor Tørresen, som er leder for oseanografigruppen i Statens kartverk Sjø.

Varslinger

Kommuner som skal vurdere spørsmål knyttet til bygging i strandsonen og kloakkutslipp, vil på den nye nettsiden finne informasjon om ulike referansenivå og vannstandsstatistikk for det aktuelle området. Det samme gjelder entreprenører og forsikringsbransjen – samt privatpersoner som planlegger å bygge kai, hytte eller hus ved sjøen.

På nettsiden kan også forskningsinstitusjoner laste ned historiske vannstandsdata – mens fiskere og båtfolk kan finne tidevannstabeller. Siden vil dessuten inneholde varsel om stormflofare eller uvanlige vannstandsnivåer.

I tillegg vil flere funksjoner ble tilgjengelige etter hvert, opplyser kartverket.