Resqunit deler ut gjenfinningsutstyr til fiskere av leppefisk

Teiner med redningsflottør. Foto: Resqunit AS

Med god økonomisk støtte fra Handelens Miljøfond, deler selskapet Resqunit AS nå ut gratis gjenfinningsutstyr til fiskere av leppefisk.

Det fremgår av en pressemelding fra Resqunit AS.

Selskapet har utviklet en flottør som skal bidra til å redusere tap av fiskeredskap og såkalt «spøkelsesfiske». Ved hjelp av en «råtnetråd» av bomull, festes flottøren foran et stort rømningshull på teinen. Dersom teinen blir liggende lenge i sjøen, råtner tråden, flottøren blir da frigjort fra rømningshullet og flyter opp til overflaten, samtidig som det spoles ut en 50 meter lang festeline til teinen.

Fiskeren kan da trekke teinen opp igjen. På denne måten reduseres både spøkelsesfiske og plastavfall i havet.

Gratis tilbud verdt 3 millioner

Med hjelp fra Handelens Miljøfond, lanserer Resqunit AS nå en storskala pilottest av produktet. Hittil er det sendt ut 10.000 enheter av produktet, som ellers selges for rundt 200 kroner til forbruker.

– Vi håper at så mange som mulig av de som mottar utstyret blir med på piloten, og gir oss viktige tilbakemeldinger. På denne måten kan vi gjøre produktet vårt enda bedre.

Det sier oppfinner og produktansvarlig Dag Frode Aasnes i Resqunit AS i Rogaland.

Det varierer noe hvor mange enheter som er sendt ut til hver fisker. Til sammen skal det sendes ut 15.000 enheter, forteller daglig leder i Resqunit AS, Helge Olsen, i en e-post til Fisk.no.

– Noen har fått 24, noen 48, men de som ønsker flere skal få flere, skriver Helge Olsen i e-posten.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Leppefisk: To eksemplar av grønngylt - hannen er den grønne til venstre, og rødlig hunn til høyre. Foto: Erlend A. Lorentzen / HILeppefisk: To eksemplar av grønngylt - hannen er den grønne til venstre, og rødlig hunn til høyre. Foto: Erlend A. Lorentzen / HI

Fiske av leppefisk

Leppefisk spiser lakselus og fiskeoppdrettsnæringen benytter derfor leppefisk som rensefisk i lakseanleggene, som alternativ til kjemisk avlusing av oppdrettsfisken. Fisket etter leppefisk har derfor vokst til et ikke ubetydelig fiskeri.

– i 2019 ble det fisket omtrent 19 millioner fisk, med en førstehåndsverdi på nesten 330 millioner kroner, opplyser Resqunit i meldingen.

Tapte teiner kan fiske i lang tid

Fiske medfører risiko for at teiner går tapt og blir liggende igjen på sjøbunnen. Disse teinene kan fortsette å fange fisk og skalldyr i lange tider, noe som kan bidra til å ødelegge for både fangst og bestand. Dette er også kjent som «spøkelsesfiske».

– Dykkerklubber langs hele kysten, rapporterer om store mengder leppefiskteiner på sjøbunnen, påpekes det videre fra Resqunit.