Troms fordelte 24 mill. fra oppdrett

Troms fylkeskommune har nå fordelt 24 millioner kroner, som de mottar som fylkets andel av vederlag for nye konsesjoner for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret.

Aktørene i Troms som nylig fikk tildelt til sammen åtte nye konsesjoner, må for hver tillatelse som skal tas i bruk, betale 8 millioner kroner til staten, totalt 64 millioner kroner. Av disse midlene vil fylkeskommunen få tilført 3 millioner kroner per tillatelse.

Les også: Åtte matfiskkonsesjoner tildelt i Troms 24.06.2009

24 millioner til Troms

De 8 tillatelsene som blir lokalisert i Troms fylke, medfører at fylkeskommunen får tilført 24 millioner kroner i etterkant av tildelingsrunden i 2009, penger som raskt får ben å gå på til ulike nyttige formål.

Innstillingen fra Kultur- og næringskomiteen ble i går enstemming vedtatt av Fylkestinget i Troms, og med det følger at Fylkestinget har gjort følgende prioriteringer for midlene:

  1. Satsing på tilrettelegging for utvikling i kystområdene i Troms
    Det settes av en ramme på 8 mill kr.
  2. Rekrutteringstiltak og traineeordning
    Det settes av en ramme på 3 mill kr.
  3. Styrke næringsutviklingstiltak med fokus på marin sektor. Nye arter – nye produkter – ”flere bein å stå på”.
    Det settes av en ramme på 3 mill kr.
  4. Bedre infrastruktur
    Det settes av en ramme på 8 mill. kr.
  5. Generell styrking av Troms fylkeskommunes næringsfond
    Det settes av en ramme på 2 mill. kr.

Bidragsytere

Her er listen over oppdrettere som hver tilfører staten 8 millioner kroner. Av beløpet på 8 millioner kroner for hver tillatelse, overfører Staten som nevnt 3 millioner kroner til Troms fylke.

Aktør Kommune

Jøkelfjord Laks AS

Kvænangen
Arnøy Laks AS Skjervøy
Sjurelv Fiskeoppdrett AS Tromsø
Nord-Senja Fiskeindustri AS Lenvik
Wilsgård Fiskeoppdrett AS Torsken
Flakstadvåg Laks AS Lenvik
Kleiva Fiskefarm AS Ibestad
Sørrollnesfisk AS Ibestad

Tiltak

I Troms er det ikke mangel på nyttige tiltak, som nå kan tilføres midler fra fiskeoppdretternes innbetalinger. Nedenfor gjengir vi en nærmere beskrivelse av de prioriteringer som Kultur- og næringskomiteen i Troms gjorde, og som ble enstemming vedtatt i fylkestinget.

1. Satsing på tilrettelegging for utvikling i kystområdene i Troms

Kommunene etterspør fylkeskommunal bistand til å utvikle kystsoneplanlegginga. Det være seg:

– Undersøkelser, kartlegging og planlegging for kystsoneplanlegging
– Utvikling av havner, vannkvalitet, og tilrettelegging for fiskerivirksomhet i lokalsamfunnene langs kysten.

Dette må ses på som et arbeide fylkeskommunen utvikler videre som følge av den utvidede rollen vi får gjennom forvaltningsreformen.

Et eksempel er Astafjordprosjektet- Fase III. Dette prosjektet vil være et godt utgangspunkt for å utvikle ei god kystsoneforvaltning i Troms.

2. Rekrutteringstiltak og traineeordning

Rekrutteringen til fiskeri- og havbruksnæringen har vært lav. Samtidig etterspør næringen personer med formell kompetanse på alle nivå. Eksempelvis har tilgang på lærlinger innen havbruksnæringen vært lavere enn etterspørselen fra næringsaktørene de seinere år. Innen høyere utdanning rettet mot fiskeri- og havbruksnæringen har Tromsø en sentral rolle i Norge.

Nasjonalt er det satset på rekrutteringstiltak, bl.a. rekrutteringsprosjekt ”Sett sjøbein” (www.settsjobein.no) som FKD støtter og hvor næringslivet har en sentral rolle. Det anbefales derfor å sette av midler til rekrutterings- og kompetansetiltak i Troms rettet mot blå sektor. Dette for å få ungdom og voksne til å velge blå studier. Aktuelle tiltak er Traineeordning innenfor sjømatsektoren, rekrutteringstiltak i forhold til videregående skole, og styrke marin utdanning med fokus på markedsarbeid og produktutvikling.

3. Styrke næringsutviklingstiltak med fokus på marin sektor. Nye arter – nye produkter – ”flere bein å stå på”

Markedstiltak som sikrer og videreutvikler markedet for torsk er viktig, men samtidig må markedene for produkter basert på andre arter som sei, hyse, uer, brosme og lange etc. som fartøy som driver etter torsk får - styrkes og videreutvikles. Dette vil bidra til å utvide sesongene hvor fiske og bearbeiding skjer. Det offentlige må bidra med tiltak som legger til rette for både for sesongutvidelse og økt utnytting av andre arter både i form av markedstiltak, men også tiltak som legger til rette for at fartøyene finner det lønnsomt og attraktivt å delta i disse fiskeriene.

Det foreslås derfor at det avsettes midler til bransjerettet tiltak innen kompetanse, produkt og markedsutvikling for å stimulere til økt aktivitet ved bearbeiding. Større bredde ved valg av råstoff og produkt i hele verdikjeden innen oppdrett og fiskeri.

4. Bedre infrastruktur

Det er et sterkt ønske om å bruke midler for å bedre infrastrukturen særlig i kystkommunene. Dette framgår av forslaget til handlingsprogram for Fylkesveger som nå er til behandling – der det er en rekke tiltak som framstilles. Det foreslås midler til følgende tiltak i oppdrettskommuner:

Fv 365 Jøkelfjordvn. 2 mill - som del av spleiselag med kommune og Jøkelfjord Laks AS
Fv 301 Reinskar-Stakkvik 1,3 mill
Fv 65 Kvaløyvågen 2 mill
Fv 231 Kampevoll-Skatvik 1,0 mill
Fv 114 Åsen 0,7 mill
Fv 211 Bjørgavn 1,0 mill

5. Generell styrking av Troms fylkeskommunes næringsfond

Det er et stort behov for fylkeskommunale midler til ulike tiltak som kan støttes over Næringsfondet. Næringsfondet er pr. dags dato helt minimalt.