– Verdens nest beste oppfinnelse i 2009

Tidsskriftet TIME utpeker landbasert tunfiskoppdrett til verdens 2. beste oppfinnelse i 2009.

Gjennombruddet for oppdrett av "Southern Bluefin" tunfisk hos Clean Seas Ltd. i Australia har blitt utnevnt til verdens 2. beste oppfinnelse i 2009 av tidsskriftet TIME.

Dette gjennombruddet ble gjort mulig ved hjelp av saltvanns resirkuleringsteknologi for tunfisk levert av AKVA group Denmark AS. Dette er første gang at gyting av tunfisk i kontrollert miljø i fangenskap har lykkes i kommersiell skala, opplyser AKVA group i en pressemelding.

AKVA groups landbaserte oppdrettsteknologi ble kun slått av NASAs nye "ARES 1" rakett for utforskning av verdensrommet.

Det var Clean Seas som tok initiativet til utviklingen av denne avanserte oppdrettsteknologien, og valgte AKVA group som samarbeidspartner. Yngelen klekkes og fôres opp i anlegget på land for deretter å bli satt ut i merder i sjøen. Her fôres den videre til en slaktevekt på 50-80 kilo. Tunfisk fra dette anlegget vil nå kunne nytes av forbrukerne, vel vitende om at den er framskaffet basert på bærekraftige prinsipper og uten at presset på bestandene av villfisk økes, skriver AKVA group i meldingen.

– Suksesshistorie

– Denne suksesshistorien er resultatet av et nært samarbeid med vår kunde i Australia. Vi leverte det første resirkuleringsanlegget til Clean Seas i 2007, hvor de startet overføringen av 150 kilo stamfisk inn i de store landbaserte tankene", sier AKVA groups Markedsdirektør, Trond Severinsen.

– Spesialister fra Clean Seas begynte så arbeidet med å få tunfisken til å gyte, og lykkes med dette tidlig 2008. Dette var et internasjonalt gjennombrudd i akvakultur. Vi er selvfølgelig veldig stolte av å være med i dette prosjektet og også smigret over at TIME Magazine anerkjenner vår teknologi på denne måten, avslutter Severinesen.