Fortsatt verdivekst i lakseeksporten

Foredling av laks. Foto: Norwegian Seafood Council

Eksportverdien av norsk laks var i november 2,2 milliarder kroner.

Det er den høyeste eksportverdien som er registrert for en enkeltmåned og det 41 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned som var oktober i år. Sammenlignet med tilsvarende måned i fjor er verdien 498 millioner kroner høyere.

– Verdiveksten skyldes økt pris for lakseproduktene samtidig som eksportvolumene øker, sier markedsanalytiker Paul T. Aandahl i Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Dette viser at etterspørselen etter norsk laks i eksportmarkedene er stigende, sier Aandahl.

Prisvekst i oktober

Eksportprisen for hel fersk laks med hode økte med 98 øre per kilo i gjennomsnitt i november sammenlignet med forrige måned.

Sammenlignet med tilsvarende måned i fjor er prisen 1,84 kroner høyere.

Stabilt eksportvolum

Totalt ble det i november eksportert vel 71 358 tonn lakseprodukt fra Norge. Dette er 449 tonn mindre enn forrige måned.

Sammenlignet med tilsvarende måned i fjor var salget 11 739 tonn høyere.

Andelen foredlet laks øker

Eksporten av bearbeidet laks øker mer enn eksporten av hel fisk. I november økte verdiandelen av laks eksportert som bearbeidet vare fra 18 til 23 prosent.

Totalt ble det eksportert laksefilet og andre bearbeidede lakseprodukt for 513 millioner i november.

Redusert ørreteksport

Ørreteksporten falt i november med 36 millioner kroner til 162 millioner kroner. Volumet målt i rund vekt falt samtidig med 2 218 tonn til 6 418 tonn.

Redusert eksport av fryst ørret er årsaken til fallet i ørreteksporten. Eksporten av ferske produkter er på samme nivå som i fjor.