Ønsker strengere regler for sjølaksefisket

Villaksen er i en kritisk situasjon, og bestander i hele regioner kan gå tapt i nær fremtid, mener Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Direktoratet foreslår derfor betydelige innstramminger i sjølaksefisket fra og med 2010-sesongen. Dette fremgår av et forslag til regulering av fisket som DN nå sender på høring.

Stans i fisket

– Vi foreslår at det ikke blir åpnet for fiske i flere regioner, og at det i ytterligere mange regioner blir kortet betydelig ned på fisketiden. Etter vår vurdering er dette i tråd med råd om beskatning som tidligere har kommet fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, sier seksjonssjef Raoul Bierach i Direktoratet for naturforvaltning, i en pressemelding.

Om innstrammingene skal lykkes er det helt avgjørende at situasjonen med lakselus og rømninger av fisk fra oppdrett kommer under kontroll, og til et nivå som villaksen kan leve med.

Kombinasjonen av dårlige oppvekstforhold i havet, uforutsigbart høye påslag av lakselus og høye innslag av rømt oppdrettsfisk i gytebestandene kan raskt redusere bestander med laks og sjøørret kraftig og utslette dem i hele regioner.

Flere innstramminger

Det kan bli behov for ytterligere innstramminger i fisket allerede i 2010-sesongen, og om nødvendig stanse fisket helt eller delvis i sjøregioner og utsatte elver.

– Dette vil være aktuelt dersom innsiget av laks i vassdragene blir dårligere enn hva vi har lagt til grunn, eller hvis situasjonen med lakselus og rømninger i oppdrettsnæringen ikke har kommet under kontroll, forklarer Bierach.

Direktoratet for naturforvaltning har satt høringsfristen til 12. februar og fristen for når nye reguleringer skal være på plass til 12. mars.

Fylkesmennene sender i disse dager ut et forslag til ny regulering av fisket i elvene, og det er også her ventet betydelige reguleringer av fisket.

Sjølaksefiskerne i Finnmark har tidligere gått ut med krav om at fisketiden for laks må være den samme i sjø og elv, med samme sluttdato.

Les også: Krever samme fisketid i sjø og elv 24.11.2009