Massiv fiskedød etter avlusing

Store mengder laks, for millioner av kroner, døde etter avlusing i to av Marine Harvest sine anlegg i Flekkefjord.

Det ble et skjebnesvangert julebad for titusenvis av laks, da Marine Harvest i slutten av forrige uke foretok avlusing i to av anleggene, skriver Avisen Agder.

Avlusingen tok ikke bare livet av lusa, men kverket også mye av den slakteklare laksen. Opprydningsarbeidet har pågått helt til nå.

– Takket være vår bruk av leppefisk har vi lite lakselus i våre fem anlegg i Flekkefjord. Men i forrige uke bestemte vi oss for å foreta en kjemisk avlusing i to av våre fem anlegg i Flekkefjord, forteller produksjonsansvarlig John Gunnar Grindskar i Marine Harvest til avisa.

Mer enn 70 tonn

– Vi gjennomførte en vanlig avlusingsoperasjon med presenninger der laksen bades i antilus-middel. Vi fulgte oppskriften både for stoffet som brukes og tiden laksen bades, men likevel døde store mengder laks etter behandlingen, sier Grindskar.

– Vi har ikke hatt noen uhell eller større tap av laks siden i mai i fjor da sterk strøm og vind gjorde at 70 tonn laks ble klemt i hjel. Laksedøden denne gang, er mer omfattende, medgir Grindskar.

Oppdrettsbedriften har nå ryddet opp etter den massive fiskedøden. Den døde laksen ble tatt ombord i en båt, som tilsatte syre og kvernet fisken til pelsdyrfôr. Nå venter de på analyseresultater av den døde fisken.

– Vi venter spent på at veterinærer skal finne ut hva som kan ha skjedd, sier Grindskar.

Det er tatt ut prøver av blod, fiskekjøtt, lever og nyre fra flere av fiskene.