Solid fra Grieg Seafood

Grieg Seafood ASA oppnådde i fjerde kvartal 2009 et resultat før skatt på 116,9 millioner kroner, mot -438,6 millioner kroner i fjerde kvartal 2008.

For året som helhet, oppnådde Grieg Seafood ASA et resultat før skatt på 317,5 millioner kroner, mot -441,9 millioner kroner i 2008.

Grieg Seafood har i 4. kvartal oppnådd en EBIT før biomassejusteringer på 63 MNOK sammenlignet med -251 MNOK i 4. kvartal 2008. Resultatet i 2008 var belastet med nedskrivninger av anleggsverdier med 200 MNOK.

Dette utgjør 3,94 kroner per kilo i 4. kvartal 2009, mot et justert driftsresultat på -4,19 kroner per kilo i 4. kvartal 2008, opplyser selskapet i en børsmelding.

– God fremgang

Det er sterk resultatfremgang på Shetland etter flere kvartaler med biologiske problemer. Resultatet i de to norske regionene viser også god fremgang.

Resultatet i Canada er imidlertid svakt som følge av et tilfelle av stor algedødelighet i begynnelsen av kvartalet, som medførte en nedskrivning på 8 MNOK, opplyser selskapet.

For året som helhet oppnådde Grieg Seafood et driftsresultat før biomassejusteringer på 154 MNOK sammenlignet med -172 MNOK i 2008. Det er sterk resultatfremgang i Norge som er årsaken til resultatforbedringen.

For de to norske regionene (Rogaland og Finnmark) er dette det beste driftsresultatet i selskapenes historie, fastslås det i meldingen.

Laksemarkedet var i begynnelsen av Q4 preget av sterk økning i tilbudet i en periode med moderat etterspørsel. Etter hvert som etterspørselen tok seg sesongmessig opp utover i kvartalet, steg også prisene. Totalt sett har laksemarkedet vært sterkt, med sterk etterspørsel til tross for til dels stor økning i prisene i lokal valuta.

Omsetningen økte med 32 prosent, hvorav volumvekst utgjorde 23 prosent.

Resultatet før skatt ble for hele året 2009 på 318 MNOK sammenlignet med -442 MNOK i 2008.

Ved utgangen av 2009 er igjen alle selskapets lånevilkår oppfylt, et kvartal tidligere enn forutsatt ved etableringen av den utvidede finansieringen. Dette vil gi reduserte rentekostnader fra og med 2010.

Fremtidsutsikter

Etterspørselen etter laks har vist solid utvikling også gjennom 2009 i de fleste markeder. Dette til tross for den globalt svake økonomiske utviklingen og til tross for sterk økning i lakseprisene.

Prisutviklingen på laks har vært god gjennom størstedelen av 2009 som følge av sykdomsproblemene i Chile og fallende globalt tilbud av laks. 2010 forventes igjen å gi reduksjon i det totale tilbudet av atlantisk laks globalt sett, hvilket ventelig vil gi en fortsatt god prisutvikling.

Grieg Seafood har gjennom det siste året økt fokuset på drift og tiltak for å redusere produksjonskostnader, bedret fiskehelse og biologi, samt kompetanseoppbygging i organisasjonen. Dette arbeidet har gitt bedrede resultater for selskapet i 2009, særlig i Norge. Dette vil fortsatt være hovedprioriteringen fremover, og styret forventer at dette vil gi ytterligere resultatforbedringer.

Grieg Seafood forventer et slaktevolum i 2010 på 68.000 tonn. Dette er en reduksjon på 2.000 tonn fra foregående guiding. Dette er i hovedsak relatert til konsekvensene av omleggingen av produksjonsplanen for ett område i BC, Canada. Dersom de lave sjøtemperaturene som vi har hatt i Sør-Norge og på Shetland skulle vedvare, kan dette medføre redusert produksjon og slakting i 2010.

Styret vurderer fremtidsutsiktene for selskapet og oppdrettsbransjen som gode. Dette forventes å gi fortsatt bedret resultatutvikling, soliditet og kontantstrøm i tiden som kommer. Styret vil vurdere selskapets utbyttepolitikk i forkant av ordinær generalforsamling 27. mai 2010.

Fusjonerer to datterselskaper inn i Grieg Seafood ASA

Som et ledd i å forenkle selskapsstrukturen i konsernet, har styret i Grieg Seafood ASA besluttet å gjennomføre en fusjon mellom de to heleide norske datterselskapene Grieg Marine Farms AS og Grieg Seafood Hjaltland AS og morselskapet Grieg Seafood ASA.

De to datterselskapene har ingen ansatte og har hatt marginal økonomisk aktivitet.

Informasjon om fusjonen vil bli sendt separat til aksjonærene i Grieg Seafood ASA, opplyser selskapet.