Oppdretter hummer på Kvitsøy

KVITSØY: Norwegian Lobster Farm AS kan allerede om et år produsere hundre tonn hummer. Målet er betraktelig høyere.

– Vi håper vi når tusen tonn om fire år, sier administrerende direktør for Norwegian Lobster Farm AS, Asbjørn Drengstig, til TV 2.

Hummeranlegget har vært forsket på siden 2000, og i 2007 begynte selskapet forsøk med hummeroppdrett.

– Vi hadde lyst til å starte for oss selv innen oppdrett. Hummeren har en stor etterspørsel, et begrenset tilbud, høy pris og er et eksklusivt produkt, sier Drengstig.

Imidlertid møter oppdrettere av hummer mange utfordringer.

– Den optimale veksttemperaturen er på 20 grader celsius, så man må varme vannet. Hummeren er også en kannibal fra det sekundet den klekker. Han må derfor behandles individuelt helt fra starten til den er klar for markedet, sier Drengstig.

Norwegian Lobster Farm sin løsning møter alle disse utfordringene, skriver TV 2.

– Kan bli storindustri

Drengstig ser for seg at hummeroppdrett etter hvert kan bli en storindustri.

– Vi har tatt patent i 26 land over hele verden. Det vil si alle land med kystlinje og hummerarter, sier Drengstig.

Støtte fra Innovasjon Norge og Rogaland fylkeskommune har gjort det mulig å satse på ideen. Nå er Norwegian Lobster Farm klare for å oppskalere.

– Vi har testet teknologien og slipper nå et begrenset volum hummer på markedet. Med en oppskalering snakker vi om svært god lønnsomhet, sier Drengstig til nettstedet.

God smak

Han forteller videre at firmaet også er fokusert på hvordan oppdrettet hummer smaker.

– Vi har vært veldig opptatt av dette, og har hatt et samarbeid med Gastronomisk institutt i Stavanger. Ved siste test fikk vi faktisk bedre score enn villhummeren, forteller Drengstig, til TV 2.