– Et skritt i riktig retning

Mattilsynet har sendt på høring et forslag om soneforskrift for forebygging og bekjempelse av lakselus i akvakulturanlegg i Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden.

– Slik situasjonen har utviklet seg i dette område er dette et nødvendig skritt i riktig retning, sier Roald Vaage, regiondirektør i Mattilsynet.

Rundt 200 av landets oppdrettsanlegg for laks og ørret med videre, ligger i Mattilsynets region for Hordaland og Sogn og Fjordane. I deler av regionen har det de siste årene vært en økende forekomst av nedsatt følsomhet og resistent mot de sentrale medikamentene man har benyttet til bekjempelse mot lakselus. Dette gjelder særlig områdene Sunnhordland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden. Flere av anleggene i området har fått problemer med å holde lusetallet under den nasjonale tiltaksgrensen.

– Vi er bekymret for konsekvensene dette kan ha på de svært sårbare bestandene av villaks og sjøørret i dette område, sier Vaage.

– I tillegg kan lakselusen også bli et velferdsproblem for oppdrettslaksen, sier Vaage.

Mattilsynet mener derfor det er nødvendig å vedta særskilte tiltak i området, for å få bukt med lakseluseproblemet.

Summen av tiltak skal gi effekt

Forslaget til forskrift gjelder kommunene Os, Samnanger, Fusa, Tysnes, Austevoll, Kvinnherad, Jondal, Kvam, Fitjar, Stord, Bømlo, Sveio, Vindafjord og Etne.

Forslaget inneholder i hovedsak disse tiltakene:

  • Fastsetting av lusekoordineringsområder.
  • Tiltaksgrenser på områdenivå.
  • Filtrering av avløpsvann fra brønnbåter og slakterier.
  • Områder for koordinert brakklegging.
  • Elektronisk registrering av data.

– Det er viktig å understreke at det er summen av de foreslåtte tiltakene som forventes å gi den ønskede effekten, ikke ved bruk av enkelte og sporadiske tiltak. Mattilsynet skal derfor følge opp med årlige evalueringer, sier Vaage.

På det nåværende tidspunktet går ikke Mattilsynet inn for reduksjon i produksjonsvolumet.

– Men vi vil fortløpende vurdere om en biomassereduksjon er et nødvendig virkemiddel for å opprettholde forsvarlige produksjonsforhold i området, sier Vaage.

Vaage tror at bedre fiskehelse kan gi bedre lønnsomhet for oppdretterne.

– Dette er et nødvendig skritt i riktig retning. Dette vil også bedre den generelle fiskehelsen i området, og dermed bidra til økt lønnsomhet i næringen, avslutter han.

Høringsfristen er satt til 7. mai 2010.