- Bærekraft øker laksens verdi

Du har sikkert hørt at bærekraft vil skape nye verdier i laksenæringen. På havbrukskonferansen AquaVision gir dr Philip Smith oppskriften på hvordan.

Dr Smith, som har lang erfaring fra næringen, leder det nyetablerte Aquaculture Stewardship Council (ASC).

– Bærekraft tvinger seg frem gjennom grønne markedstrender og krav om bedre drift fra eiere og myndigheter. I denne situasjonen vil Aquaculture Stewardship Council (ASC) bli et viktig og nyttig verktøy for næringen, sier dr. Smith.

På AquaVision vil Smith vise delegatene alle mulighetene i ASC og forklare hvordan de kan utnytte dem helt ned til den enkelte produksjonsenhet. Han kommer også til å påpeke at oppdretterne kan påvirke den planlagte ASC-sertifiseringen av anlegg, skriver fiskefôrselskapet Skretting AS i en pressemelding.

- Bærekraft er god butikk

Arbeidet for stadig bedre bærekraft er en vinn-vinn-situasjon understreker Philip Smith.

– Bærekraft er både miljøvern og god butikk for oppdretterne. Med bærekraft som styringsprinsipp kan vi unngå store svingninger, som nå i Chile, samtidig som vi møter forbrukernes krav om miljøvennlige produkter. På sikt vil dette øke lønnsomheten i oppdrett, sier han.

Les også: Hvem definerer bærekraftig lakseoppdrett? 03.05.2010

- Sterk historie

ASC bygger på gode resultater fra andre bransjer, for eksempel fiskeri og skogbruk. Begge har sine Stewardship Councils med stor oppslutning og etablert posisjon som gode verktøy for å fremme bærekraftige drifts- og produksjonsmetoder.

Stewardship Councils samarbeider med uavhengige tredjeparter som igjen sertifiserer virksomheter som driver i samsvar med bærekraftsstandardene for bransjen. Sertifikatene blir sett på som objektiv og god informasjon til forbrukere, myndigheter og publikum, skriver Skretting.

Initiativ fra WWF

Bærekraftstandardene i et Stewardship Council bygger på miljøparametre og sosiale parametre som blir utformet gjennom flere store, åpne dialogmøter. Initiativet til å starte en slik dialogprosess kommer fra Verdens naturfond (WWF), men selve dannelsen av Stewardship Councils er frittstående og uavhengig.

Om AquaVison
Forretningskonferansen AquaVision blir arrangert i Stavanger hvert andre år. Helt fra starten i 1996 har den vært en ledende møteplass for strategiske beslutningstakere fra hele verden, både i og rundt akvakultur. Bak AquaVision står Skretting og Nutreco med nettverksorganisasjonen Blue Planet som teknisk arrangør. (Kilde: Skretting AS).