Godt resultat for Cermaq

Cermaq ASA oppnådde i første kvartal 2010 et resultat før skatt på 204,1 millioner kroner, mot -188,9 millioner kroner i første kvartal 2009.

Cermaq ASA leverer et godt resultat for første kvartal 2010, med en solid økning i EBIT før verdijustering av biomasse for oppdrettsvirksomheten som følge av høye priser på laks, gode biologiske resultater i Norge og en sterk forbedring av virksomheten i Chile. Cermaq oppdrettholder tidligere kommuniserte volumanslag for 2010, opplyser selskapet i en børsmelding.

Cermaq leverer en EBIT før verdijustering av biomasse på 122 millioner kroner i første kvartal 2010 mot en negativ EBIT før verdijustering av biomasse på 65 millioner kroner i første kvartal 2009. Høye laksepriser i alle markeder har bidratt sterkt, men også gode biologiske resultater i Norge og en positiv utvikling i Chile har vært viktig for det samlede resultatet. EWOS har økt fôrsalget med 10 prosent som følge av økt aktivitet i flere markeder. Samtidig har lave sjøtemperaturer og kraftig stigning i fiskemelprisene lagt en midlertidig demper på driftsresultatet innen konsernets fôrvirksomhet.

– Resultatet i kvartalet er i stor grad i tråd med våre forventninger og det vi tidligere har uttrykt. Høye laksepriser bidrar selvsagt positivt, men resultatet reflekterer like mye det langsiktige og planmessige arbeidet særlig innenfor oppdrett i Norge og Chile, sier konsernsjef Geir Isaksen i Cermaq.

Mainstream hadde en EBIT før verdijustering av biomasse på 117 millioner kroner i kvartalet mot en negativ EBIT før verdijustering av biomasse på 89 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Salgsvolumet var 22.300 tonn, en nedgang fra samme kvartal i fjor som særlig skyldes at selskapet i første kvartal 2009 solgte betydelige volumer med frossen laks fra Chile som var slaktet i 2008.

Den norske oppdrettsvirksomheten oppnådde en EBIT før verdijustering av biomasse på 86 millioner kroner og en volumøkning på 9 prosent i forhold til første kvartal 2009. Dette ga en EBIT før verdijustering av biomasse på 9,8 kr/kg sammenlignet med 3,6 kr/kg i 2009. Volumveksten kom først og fremst i Finnmark og et høyt volum samt god operasjonell drift bidro sterkt til et godt resultat i Mainstream Norge.

– Jeg er fornøyd med de sterke resultatene i oppdrettsvirksomheten i Norge. God fiskehelse og lave lusetall gir god effekt, og Finnmark utmerker seg spesielt i dette kvartalet, sier Geir Isaksen.

Mainstream Chile bidro med omkring halvparten av Mainstreams samlede volum i kvartalet og en EBIT før verdijustering av biomasse på 26 millioner kroner. Resultatene var solide for atlantisk laks, og selv om samlet biomasse er lav vurderes den biologiske utviklingen som positiv og understøtter selskapets iverksatte tiltak for vekst i området.

– Det er gledelig å se at resultatene bedres i Chile. Vi forventer fremdeles å sette ut 8 millioner smolt atlantisk laks i 2010, og våre øvrige investeringsplaner for Chile ligger fast, understreker Isaksen.

Oppdrettsvirksomhetene i Canada og Skottland er stabile. Som tidligere angitt er volumene lave i kvartalet.

Cermaq oppdrettholder tidligere kommuniserte volumanslag for 2010 innen konsernets oppdrettsvirksomhet.

EWOS oppnådde en volumvekst på 10 prosent i kvartalet i forhold til i fjor, til tross for lavere enn normale sjøtemperaturer i Norge. Dette skyldes både en generell markedsvekst samt EWOS' langsiktige arbeid med å utvikle en sterk produktportefølje. Resultatet gikk ned i forhold til samme kvartal i fjor blant annet på grunn av avsetning for kostnader i forbindelse med det tragiske jordskjelvet i Chile i februar samt økte fiskemelpriser.

– EWOS har gjennom sin sterke forskningsinnsats utviklet en portefølje som markedet responderer veldig positivt på. Det er et sunnhetstegn for bransjen at kompetanse verdsettes, sier Geir Isaksen.

Lakseprisene forventes fortsatt å holde seg på et høyt nivå gjennom 2010 som følge av det reduserte globale tilbudet av atlantisk laks. En fortsatt god vekst i det norske oppdrettsnæringen og økt biomasse gjennom annet halvår i Chile forventes samtidig å bidra til en god underliggende vekst i det globale fôrmarkedet, skriver Cermaq i meldingen.

Les mer
Kvartalsrapport Q1 2010 - Cermaq ASA (PDF)
Presentasjon Q1 2010 - Cermaq (PDF)