Laks bygger norsk omdømme i Tyrkia

Tyrkiske kjøkkensjefer på workshop i Kulinarisk Institutt med Bocuse d'Or vinner 2003, Charles Tjessem. Foto: Fredrik Ringe / Mimikk AS / Norwegian Seafood Council

Nylig var seks av Tyrkias mest kjente kokker på besøk i Norges "mathovedstad" Stavanger.

Sentralt i programmet var besøk på oppdrettsanlegg for laks og kveite, matfaglig oppfulgt av workshops og masterclasses med norske stjernekokker, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

– Tyrkia et lovende marked

Tyrkia er kjent for å ha et av verdens beste kjøkken og sjømat fra Norge har de siste årene begynt å få innpass i markedet.

Med en befolkning på over 70 miillioner, begrenset tilgang på sjømat fra egne farvann, tollfri adgang for norske sjømatprodukter, samt økende levestandard er Tyrkia et nytt og lovende marked for norsk sjømat, mener EFF.

Tyrkia er derfor ett av 19 land som er gitt prioritet for bruk av Utenriksdepartementet (UD) og Innovasjon Norges (IN) omdømmemidler i 2009, med Norsk Laks som en naturlig frontfigur.

Perfeksjonerte sin kokkekompetanse

I løpet av 3 lange og travle junidager rakk de seks kokkene å besøke oppdrettanlegg for kveite, laks og smolt, og å perfeksjonere sin kokkekompetanse i masterclasses og workshops med årets Norske Kjøkkensjef, Gunnar Hvarnes ved Gastronomisk Institutt og Bocuse d'Or vinner 2003, Charles Tjessem.

Omtalt i tyrkisk presse

Kokkene ble fulgt av 3 av Tyrkias ledende matskribenter og allerede sist søndag var det helsides fargeopplag i to av Tyrkias største aviser Posta Gazetesi og Sabah Gazetesi, med udelt positiv omtale av norsk sjømat generelt, norsk laks spesielt, norsk oppdrettsnæring, norsk gastronomi - ja hele resten av Norge!

Samarbeidsprosjekt

Planlegging, finansiering og gjennomføring av besøket har vært et samarbeid mellom IN, UD v/den norske ambassaden i Tyrkia og Eksportutvalget for fisk (EFF).

Og planene er klare for oppfølgingstiltak til høsten. Da med norske kjøkkensjefer i sentrum for opptredener i fjernsynskjøkken og andre media events - i Tyrkia, i samarbeid med de kokkene vi hadde med til Norge.

– God posisjon

– Vi er nå i en god posisjon for å få mye oppmerksomhet om Norge og Norsk Sjømat i Tyrkia, som vi kan bygge videre på de nærmeste årene framover i et positivt samspill mellom IN, UD og EFF, uttaler Eksportutvalget for fisk.