Høringssvar om soneforskrift i Hordaland

Lakselus (Lepeophtheirus salmonis), bildet er sterkt forstørret. Foto: Havforskningsinstituttet

Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet har avgitt felles høringssvar om forslag til soneforskrift for bekjempelse av lakselus i deler av Hordaland.

Mattilsynet sendte i slutten av mars i år på høring et forslag om bekjempelse av lus i akvakulturanlegg for laks og annen fisk, for kommuner lengst sør i Hordaland fylke.

Veterinærinstituttets (VI) og Havforskningsinstituttet (HI) sine forvaltningsstøttegrupper for lakselus, har kommet frem til en felles høringsuttalelse til Mattilsynets soneforskrift for forebygging og bekjempelse av lakselus i Sunnhordaland, Bjørnefjorden og Hardangerfjorden, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Forvaltningsstøtteinstituttene berømmer tiltaket samordning og koordinert behandling, som er meget viktig i bekjempelsen av lakslus, men er samtidig kritiske til størrelsen på de syv lusekoordineringsområdene som er foreslått. Dette begrunnes faglig blant annet ut i fra levetiden til lakseluslarver i forhold til strømhastigheter i områdene, skriver VI i meldingen.

Ideelt sett burde soner som brakklegges, være av en slik størrelse at det alt vesentligste av infektive lakseluslarver går til grunne under brakkleggingen i mangel av vertsfisk å infisere under den infektive perioden. Utbredelsen av områder som skal brakklegges, må da stå i relasjon til passive driftsdistanser til de infektive luselarvene, over perioden fra brakklegging til lus produsert i sonen ikke lenger er infektive, mener VI og HI.

Instituttene etterlyser også bruk av naturlige skiller mellom ulike basseng der det antas at vannutveksling er relativt liten, herunder for eksempel et skille mellom Bjørnefjorden og Hardangerfjorden. Naturlige avgrensinger i form av smale sund burde i større grad bli benyttet som soneavgrensing.

Åpenhet rundt registreringer av lusetall og sensitivitetsdata er positivt. Med bakgrunn i kunnskapen om at forekomsten av lus kan være skjevt fordelt mellom anlegg, er det fornuftig å ha mulighet for at enkeltanlegg med høy lusebelastning kan behandles utenom koordinerte kampanjer. Likeledes at anlegg med svært få eller ingen lus kan unnlate å behandle – slik det også er anledning til i de synkroniserte vinter- og våravlusningene, mener instituttene.

Les også: Mange høringssvar om soneforskrift 01.06.2010