50 tonn fisk døde av oksygensvikt

Grieg Seafood Finnmark AS opplevde massedød av fisk etter en manetinvasjon.

Bedriften varslet Mattilsynet den 17. september om massedød av fisk etter en episode med oksygensvikt. Dette var forårsaket av maneter som la seg utenpå en merd på lokalitet Hesten ved Nyvoll i Alta kommune.

På bakgrunn av varselet, samt bekymringsmelding fra publikum om lukt fra kaia og dødfisk i fjæra i nærheten av landbasen, utførte Mattilsynet inspeksjon ved bedriften den 29. september 2010.

En hytteeier måtte den 25. september dra fra Nyvoll på grunn av stanken fra råtnende laks, som lå langs hele fjæra, skrev Altaposten tidligere denne uken.

50 tonn

Under inspeksjonen ble det avdekket at det stod 18 kar med dødfisk på kaia, som er landbase for lokalitet Hesten. Karene var noe tildekket med plast og paller, men ikke helt lukket. Mattilsynet observerte ikke fisk i fjæra, men under kaia, ved kverna, var det noe fisk i sjøen.

Under samtaler med røkterne, ble det opplyst at kverna til ensilasjetanken kunne kverne ca 1 kubikk fisk i timen. Beregninger Mattilsynet har utført, basert på de opplyste dødfisktallene kombinert med snittvekt, viser at det totalt sett har dødd ca 50 tonn fisk, opplyser Mattilsynet i inspeksjonsrapporten.

– Skal inngå i beredskapsplanen

Mattilsynet påpeker at situasjonen med massedød, er en type hendelse som det etter driftsforskriften § 7 Beredskapsplan, er krav om at bedriften skal ha utarbeidet en plan for håndtering av.

– I begrepet håndtering ligger både plan for opptak, behandling og destruksjon av syke og døde akvakulturdyr, presiserer Mattilsynet.

– Kravet til håndtering av dødfisk er at det skal omgående kvernes og ensileres til pH under 4. Det er også krav til at dødfisken skal lagres i lukket beholder eller annen innretning uten avrenning og med tilstrekkelig lagringskapasitet, presiserer Mattilsynet i inspeksjonsrapporten, og viser til akvakulturdriftsforskriften § 16.

Ifølge de opplysninger Mattilsynet har fått, burde det ha vært mulig for Grieg Seafood Finnmark AS å ha håndtert kverningen av dødfisken raskere ved en kontinuerlig kverning, heter det i rapporten.

Pålegg om ensilering av dødfisk

Inspeksjonen resulterte i at Mattilsynet ga Grieg Seafood Finnmark pålegg om å kverne og ensilere all dødfisk som stod i karene på kaien, så raskt det lot seg gjøre. Det ble videre gitt pålegg om at all dødfisk under kaien skulle fjernes, og at kaien skulle holdes så ren som mulig. Bedriften fikk frist til den 4. oktober 2010 med å etterkomme påleggene.

– Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig. Vi har derfor fattet vedtak uten forhåndsvarsel (hastevedtak) for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket, heter det i tilsynsrapporten.

Vedtaket ble fattet med hjemmel i akvakulturdriftsforskriften § 16 Døde akvakulturdyr og deler eller avskjær av slike skal lagres i lukket beholder eller annen lukket innretning uten avrenning og med tilstrekkelig lagringskapasitet. Dødfisk og annet avfall fra fisk skal omgående kvernes og ensileres til pH under 4.

Har ryddet opp

Grieg Seafood har nå ryddet opp ved lokaliteten.

– Dere har gitt tilbakemelding om tiltak innen fristen for gjennomføring av vedtak og Mattilsynet godkjenner denne tilbakemeldingen. Vedtaket om ensilering av dødfisk er nå lukket, skriver Mattilsynet i et brev til bedriften den 6. oktober 2010.

I august i år kom et annet av Grieg Seafood Finnmark sine anlegg, oppdrettsanelgget på Simanes, i myndighetenes søkelys etter pumpesvikt og utslipp av fiskeensilasje.