Sushirekord på norske hender

Verdens største sushimosaikk akkurat i det den er ferdig montert og klar til å bli spist av de mange besøkende på EXPO 2010 i Shanghai. Foto: Ola Reibo / Norwegian Seafood Council

Torsdag 15. oktober 2010 skrev Eksportutvalget for fisk seg med gullskrift inn både i historiebøkene og Guinness Rekordbok, med verdens største sushimosaikk.

Rekorden ble satt under avslutningen av fiskeri- og sjømatuken på EXPO 2010 i Shanghai.

Under et stort presseoppbud erklærte Ms. Angela Wu på vegne av Guinness Book of Records at Eksportutvalget for fisk (EFF) den 15. oktober kl. 16.03 hadde overtatt verdensrekorden i sushimosaikk.

Rekorden lyder nå på 20,13 kvadratmeter mosaikk av sushi, dannet av nøyaktig 8374 sushiibiter. Forrige rekord, som ble satt i 2008 i India, var på 15,08 kvadratmeter og 5814 biter – så det var egentlig snakk om utklassing.

Den nye rekorden ble satt i nydelig vær utenfor Norges paviljong på verdensutstillingen Expo i Shanghai, og besto selvsagt utelukkende av norsk sjømat og kinesisk ris og tang.

– Vi regner med at denne begivenheten vil gi økt oppmerksomhet om norsk laks og sjømat i Kina, sier markedsdirektør i EFF, Merete Kristiansen, i en pressemelding.

Motivet, et hjerte av det norske og kinesiske flagget omgitt av en strålekrans, er designet av Tromsø-firmaet Reibo. Og for utførelsen, som i sluttfasen tok om lag 8 timer, sto 40 godt forberedte og meget veldisiplinerte studenter fra den lokale kokkeskolen The Zhonghua Vocationary Chef School i Shanghai.

Siden et av vilkårene for verdensrekorder av sushimosaikk er at de skal spises etterpå, så var kinesisk mattilsyn til stede hele tiden og fulgte rekordforsøket med argusøyne. Rekordmontasjen ble fulgt av tusenvis av tilskuere, som så stilte seg disiplinert i kø for å få en smakebit av mesterverket.