– Kjærkomne erstatningskonsesjoner

NSL er svært fornøyd med å ha fått gjennomslag for at konsesjonsrotet løses med tildeling av nye konsesjoner.

Det skriver fagsjef oppdrett i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Kristin Sæther, i en pressemelding.

Regjeringen besluttet nylig å tildele til sammen fire nye konsesjoner for oppdrett av laks og ørret, til selskaper som mistet konsesjon under klagebehandlingen etter konsesjonsrunden i 2009.

Den ordinære konsesjonstildelingen ble foretatt i løpet av sommeren 2009. I mai 2010 ble det imidlertid sendt ut varsel om at klagebehandlingen kunne medføre at 4 aktører mistet sine tildelte konsesjoner.

– Helt siden det ble kjent at flere av de tildelte konsesjonene kunne bli trukket tilbake, har NSL vært klar på at dette var en uholdbar situasjon, og at den måtte løses med tildeling av nye konsesjoner. Ryddighet og forutsigbarhet er viktige rammebetingelser for næringsaktører. Det å skulle forholde seg til en mulig inndragelse så lenge etter tildeling, er alt annet enn forutsigbar næringspolitikk, sier Sæther.

– Den totale saksbehandlingstiden for konsesjonsrunden ble etter hvert svært lang, og for de aktuelle aktørene har den lange perioden med usikkerhet vært en belastning. Politikere på alle nivå grep etter hvert fatt i den uholdbare situasjonen og har på sin måte bidratt til at saken nå er løst, konstaterer Sæther.

5. november 2010 ble det kjent at regjeringen har kommet til at antallet laksekonsesjoner i tildelingsrunden 2009 bør utvides med fire. Tillatelser som er varslet tilbaketrukket etter klagebehandlingen kan dermed likevel beholdes.

Les også: Tildeler fire laksekonsesjoner 05.11.2010

– Regjeringens avgjørelse er svært velkommen. De gjeldene aktørene kan nå igjen rette fokus mot å sikre arbeidsplasser og øke verdiskapingen fra oppdrett. Ikke minst for de ansatte og for bedriftenes lokalmiljø er dette en svært gledelig og etterlengtet avgjørelse, fremholder Sæther.