– Lavt lusepress for utvandrende smolt

Mattilsynet er fornøyd med at hovedmengden av laksesmolten fikk vandre ut uhindret.

Det meste av den utvandrende laksesmolten slapp unna det verste infeksjonspresset langs størstedelen av Norskekysten. Seint utvandrende laksesmolt fra Hordaland og Ryfylke kan ha fått et høyere infeksjonspress. Samtidig har sjøøretten i mange områder hatt til dels stort infeksjonspress.

Det er hovedkonklusjonen i sluttrapporten fra årets overvåking av lakselus på villfisk som laks og sjøørret, som Havforskningsinstituttet har laget på oppdrag fra Mattilsynet. Konklusjonene er de samme som i de foreløpige rapportene som ble publisert i juni, juli og august.

Les også: Mye lus på sjøørreten, bedre for laksen 14.12.2010

– Fornøyd

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet. Foto: MattilsynetTilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet– Mattilsynet er fornøyd med at hovedmengden av villakssmolten fikk vandret uhindret ut. Det skyldes trolig en kombinasjon mellom den felles våravlusingen og en kald vinter, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, i en pressemelding.

Men selv om utvandringen for villaksen har gått greit i år, mener Landsverk det er viktig å fortsatt ha stort fokus på situasjonen.

– Det er fremdeles store utfordringer. Vi er ikke garantert lav sjøtemperatur neste vår, og dessuten fortsetter lusemidlene å miste sin effektivitet, sier Landsverk.

Situasjonen for sjøørretten mange steder er alvorlig ifølge rapporten, som konkluderer med at infeksjonspresset på sjøørret utover juni og juli har vært svært høyt på Sørvestlandet, ytre fjordstrøk på Vestlandet, og til dels også ytre fjordstrøk på Nordvestlandet.

– Dette er ikke bra, men samtidig mangler vi kunnskap om hvor stor effekt lusetrykket har på sjøørretbestandene. Havforskningsinstituttet gjennomfører ulike forskningsprosjekter for å få mer kunnskap på området, sier Landsverk.

Overvåking av lakselus på villfisk er viktig for Mattilsynet.

– Vi ser det er nødvendig å fortsette med vinter- og våravlusing. Vi må også se på de andre tiltakene vi iverksetter, for å se om de er tilstrekkelige, avslutter Landsverk.