Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) støtter kravet om arealavgift for bruk av oppdrettslokaliteter i kystsonen.
En arealavgift må gå uavkortet til vertskommuner som kompensasjon for kostnader i forbindelse med tilrettelegging for næringa, mener foreningen.
Mange kystkommuner gjør i dag et stort og viktig arbeid for å tilrettelegge for havbruk i kystsonen.
– Tilrettelegging for havbruk må også komme lokalsamfunnet til gode, sier Kristin Sæther, fagsjef oppdrett i NSL.
– Vi støtter derfor Nettverk for fjord- og kystkommuner (NFKK) sitt krav om en lovhjemlet arealavgift til kommuner hvor det drives oppdrettsvirksomhet. Arealavgiften må knyttes opp mot lokaliteter og gå uavkortet til kommunene hvor oppdrettslokalitetene ligger, sier Sæther i en pressemelding.
– Økende behov for støtte lokalt for oppdrett
De fleste oppdrettsbedrifter er en svært viktig del av lokalsamfunnet, og både føler og tar ansvar for arbeidsplasser og verdiskaping i sine lokalsamfunn. Endringer i næringen som følge av blant annet omstrukturering og soneinndeling, øker nå behovet for støtte lokalt i de kommuner produksjonen skal foregå, kontaterer foreningen.
– Vi tror en arealavgift vil øke kommunenes motivasjon til å fortsatt tilrettelegge for havbruk, sier Sæther.
– Myndighetene må sørge for omfordeling
Det har alltid vært store variasjoner i havbruksnæringas inntjening, både over tid og mellom ulike bedrifter.
– Selv om næringa har gode inntekter i dag, må vi forvente at nedgangstider vil komme. Dette må også være en del av bildet når det tas beslutninger om økte skatter og avgifter, sier Sæther.
– Myndighetene må sørge for en omfordeling av de skatter og avgifter næringa i dag betaler til staten, slik at lokalsamfunn får større del av verdien havbruk skaper ved bruk av felles sjøarealer, avslutter Sæther.