Stoltenberg tilberedte Norsk Laks i Tyrkia

Statsminister Jens Stoltenberg deltok forrige uke på et pressearrangement i Istanbul, i regi av Norges sjømatråd og Innovasjon Norge.

Formålet med arrangementet var å fremme norsk sjømat i et voksende marked med stort potensial, melder Norges sjømatråd.

Marked med stort potensial

Tyrkia utgjør et lovende marked for norsk sjømatnæring. Med sine 72 millioner innbyggere, beliggenhet midt mellom to verdensdeler, samt et voksende BNP er landet et interessant marked å være representert i. Eksporten av norsk sjømat til Tyrkia, vokste i 2011 med 7- 8 prosent til 540 millioner kroner. I 2010 var økningen på 27 prosent.

- Potensialet for norsk sjømatnæring i Tyrkia er i aller høyeste grad til stede, og i 2011 eksporterte Norge 4500 tonn laks til landet, sier Marit Sogn-Grundvåg, senior markedsrådgiver i Norges sjømatråd.

Sjømatlunsj med statsministeren

Pressearrangementet i Istanbul ble arrangert i sammenheng med en sjømatlunsj på Ciragan Palace Kempinski. Med seg hadde Innovasjon Norge og Sjømatrådet kapteinen for det norske kokkelandslaget, Jostein Medhus, som disket opp med det beste Norge har å by på av havets skatter. På menyen stod reker og kamskjell, samt sild og laks.

I forkant av sjømatlunsjen, ble det avholdt en pressearrangement på kjøkkenet til Ciragan Palace Kempinski. Med stor entusiasme tilberedte statsministeren sashimi av norsk laks for de om lag 50 fremmøtte TV- og nyhetsjournalistene.

- Sashimi av laks er så enkelt og raskt å tilberede at selv en statsminister kan gjøre det, forklarte Jens Stoltenberg til et svært begeistret pressekorps.

Statsministeren synes sashimi er kjempegodt og det er noe han gjerne tilbereder for sin kone når han har fri. Stoltenberg trakk også frem helsegevinsten med å spise laks og understreket at laks passer inn i mange kjøkkenretninger, for eksempel det japanske og det tyrkiske.

- Norsk Laks er velkjent i Tyrkia og passer godt inn i det tyrkiske kjøkken. Tilgjengeligheten er i tillegg svært god både når det kommer til moderne distribusjon og tradisjonelle fiskemarkeder, sier Marit Sogn-Grundvåg.

Ikke bare laks

Det er ikke bare norsk laks som har potensial i det tyrkiske markedet.

- Makrell har også hatt en positiv eksportutvikling de siste årene. Det ble eksportert 19 200 tonn norsk makrell til Tyrkia i 2011 og landet utgjør dermed det tredje største markedet for norsk makrell, noe som er med på å stadfeste det voksende potensialet for norsk sjømat i Tyrkia, avslutter Sogn-Grundvåg.