Foreslår fortløpende tildeling for havbeite

Stort kamskjell (Pecten maximus). Foto: Terje Hatlem / Fisk.no

Fiskeri- og kystdepartementet foreslår å åpne for fortløpende tildeling av tillatelser til havbeite for hummer og stort kamskjell.

Tillatelser til havbeite har tidligere blitt tildelt i såkalte saksbehandlingsrunder, som har blitt gjennomført med ujevne mellomrom, sist gang i 2008. Ordningen ble etablert fordi fiskeriforvaltningen på den måten ville få oversikt over tilfanget av søknader og kunne samordne behandling av disse. Departementet foreslår nå å endre havbeiteforskriften, slik at den åpner for fortløpende behandling av søknader om havbeite.

– Mangel på nye tillatelser kan være en flaskehals for å utvikle næringen videre. Den foreslåtte ordningen vil stille eventuelle søkere friere til å planlegge oppstart av drift og det gir mer forutsigbarhet for de som ønsker å satse på havbeite, sier statssekretær Kristine Gramstad i en pressemelding.

For å legge til rette for havbeite for hummer er det også gitt avgrensede tillatelser til fangst av rognhummer. Dette er et sentralt tiltak for å produsere yngel for utsett i områder hvor det er gitt tillatelse for havbeite.

– Havbeite kan være et verdifullt tilskudd til sjømatproduksjonen. Vi ønsker å legge bedre til rette for næringsutvikling innenfor denne sektoren, sier Gramstad.

Fristen for høringsinnspill er satt til 31. desember 2012.

Les mer