Ny lakselusforskrift fastsatt

Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt ny og strengere lakselusforskrift, som blant annet fastsetter en maksgrense for antall lakselus.

– De nye reglene vil bidra til bedre samordning og koordinering av havbruksnæringas lusebekjempelse. I tilegg vil overgangen fra en tiltaksgrense til en maksgrense sørge for en mer effektiv lusebekjempelse, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Samordnede behandlinger om våren for å sikre utvandrende villakssmolt vil videreføres gjennom forskriften. Soneforskriftene Mattilsynet har fastsatt for Sunnhordland og Nord-Trøndelag videreføres. Mattilsynet har imidlertid startet en prosess for gjennomgang av disse for å vurdere behovet for eventuelle endringer som følge av denne nye forskriften.

– Både næringen og forvaltingen har brukt mye tid og krefter på lakselusbekjempelse de siste årene. Med denne nye forskriften har forvaltningen et oppdatert verktøy for å håndtere en av de største miljøutfordringene for havbruksnæringen, sier Berg-Hansen i en pressemelding.

– Må jobbe mer forebyggende

Overgangen fra en tiltaksgrense til en maksgrense vil medføre for at oppdretterne må jobbe mer forbyggende for å holde lusetallene nede, påpeker Mattilsynet i en pressemelding.

– Tiltakene i den nye lakselusforskriften er tilpasset de vedvarende problemene som akvakulturnæringen har med lakselus og resistensutvikling mot flere tilgjengelige avlusningsmidler, sier Stian Johnsen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Den nye lakselusforskriften trer i kraft 1. januar 2013.

Innfører maksimal lusegrense

De viktigste tiltakene i den nye lakselusforskriften er:

  • Strengere krav til planer for kontroll og bekjempelse av lakselus. Planene skal være samordnet med andre akvakulturanlegg, og tiltakene skal gjennomføres i samsvar med planen.
  • Innføring av en maksimal lakselusgrense på 0,5 voksne hunnlus som gjelder hele året. Maksimalgrensen erstatter dagens tiltaksgrense der oppdretterne kan vente med å iverksette avlusing til grensen er overskredet.
  • Nå skal oppdrettere sette i verk tiltak mot lakselus tidligere slik at lakselusnivået holdes lavt.
  • Strengere krav til telling av lakselus.
  • Krav om gjennomføring av samordnede behandlinger om våren, slik at lakselusnivået er så lavt som mulig når vill laksmolten vandrer ut.
  • Generelt krav om følsomhetsundersøkelser, ikke bare ved mangelfull effekt av behandling. Det vil gi en bedre oversikt over og kontroll med hvilke midler som er effektive.
  • Den ukentlige rapporteringen av driftsdata skal også inneholde opplysninger om resultater fra følsomhetsundersøkelser og antall voksen hunnlus, bevegelige stadier og antallet fastsittende stadier av lakselus per fisk.
  • Muligheter for at Mattilsynet kan gi tillatelse til en høyere lusegrense for stamfisk de siste månedene de står i sjø en.
  • Det er for å ivareta velferden til fisken. Dette er snakk om så få fisk at lakselus på slik fisk ikke vil ha noen negativ effekt på villfisk i nærheten.
  • Stamfisk er unntatt fra kravet om å telle lakselus ved temperaturer under 4 °C.

– Samlet vil tiltakene gi en bedre og ikke minst mer samordnet lakselusbekjempelse. Det er viktig å understreke at skal tiltakene fungere må næringen samarbeide, sier Johnsen.

– Mer robust og enklere regelverk

Det har vært hyppige regelverksendringer på lakselusområdet de siste årene. Derfor har det vært behov for en samlet gjennomgang av regelverket. Målet med revideringen har vært å samle flest mulig av bestemmelsene om kontroll og bekjempelse av lakselus i én nasjonal lakselusforskrift.

– Både oppdrettere og Mattilsynet ønsker at den nasjonale lakselusforskriften er så utfyllende som mulig, slik at behovet for supplerende regelverk i lokale soneforskrifter reduseres, sier Johnsen.

Soneforskriftene Mattilsynet har fastsatt for Sunnhordland og Nord-Trøndelag opprettholdes.

– Mattilsynet har startet en gjennomgang av disse for å vurdere behovet for eventuelle endringer som følge av denne nye forskriften, opplyser Johnsen.

Et annet mål har vært å få et klarere og mer enhetlig regelverk som er tydeligere på oppdretternes plikter, og som også er harmonisert med andre forskrifter, særlig akvakulturdriftsforskriften.

– Vi får også klarere hjemler for nødvendige vedtak fra Mattilsynets side. Det vil gi mer forutsigbarhet for næringen og et mer effektivt tilsyn, sier Johnsen.

Sist men ikke minst har det vært et mål om å sikre bedre koordinering og effekt av tiltak mot lakselus, slik at skadevirkningene på vill laksefisk reduseres og at tiltak gjennomføres på en slik måte at resistensutvikling hos lakselus motvirkes.

– Nå får vi et mer robust regelverk som i større grad tar høyde for både nåværende og fremtidige utfordringer, og som ivaretar hensynet til villfisken, avslutter Johnsen.

Les mer
Forskrift om bekjempelse av lakselus i akvakulturanlegg (PDF)