Skal forske på oppdrett av steril laks

Fiskeridirektoratet har gitt tilsagn om seks nye forskningstillatelser til oppdrett av steril laks for kommersiell produksjon. Målet er å bevare villaksbestanden.

Aqua Gen og Havforskningsinstituttet skal lede forskningsprosjektet som skal utføres i samarbeid med kommersielle lakseoppdrettere. Oppdretterne som har fått tilsagn om forsøk med matfiskproduksjon i full skala, er Nordlaks Oppdrett AS, Mainstream Norway AS, Nova Sea AS, Eide Fjordbruk AS og Midt-Norsk Havbruk AS, melder Fiskeridirektoratet.

– Redusere genetisk påvirkning

– Det er et viktig mål å redusere genetisk påvirkning fra rømt fisk. Ved å gi tilsagn om bred forskningsinnsats for å tilpasse steril laks i kommersiell produksjon, legger Fiskeridirek­toratet til rette for å redusere risikoen for genetisk påvirkning av villaksbestandene, sier Vidar Baarøy, som er sjef for utredningsseksjonen ved Fiskeridirektoratets kyst- og havbruksavdeling.

Han forklarer det med at steril triploid laks har et ekstra sett gener, noe som gjør at den ikke kan formere seg dersom den skulle rømme. Bruk av slik fisk i oppdrett vil derfor kunne bli et effektivt tiltak for å unngå genetisk påvirkning fra oppdrettsfisk på sårbare villaksbestander, mener Fiskeridirektoratet.

Endre produksjonsbetingelsene

Tidligere forsøk med steril laks, har vist at den er mer utsatt for å utvikle deformiteter. Det skyldes at den har en annen fysiologi enn vanlig laks og bør oppdrettes under andre drifts- og miljøbetingelser.

Nyere forskning, blant annet ved Havforskningsinstituttet, har vist at å senke vanntemperaturen for eggene og justere sammensetningen av fôret, kan redusere risikoen for feilutvikling betydelig, fremholder Baarøy.

– Det er imidlertid fortsatt behov for mer kunnskap. Oppdretts­betingelsene til steril laks må optimaliseres, slik en tidligere har gjort for vanlig laks, regnbueørret og torsk, sier seksjonssjef Baarøy.

Geografisk spredte forsøk

Aqua Gen skal produsere og levere triploid lakserogn som benyttes i prosjektet, og skal sammen med Havforskningsinstituttet ha det faglige ansvaret for forsøkene.

Det legges opp til produksjon i ulike geografiske områder langs kysten, for å undersøke hvordan forskjellige miljøforhold påvirker produksjonen av den sterile laksen.

Fiskeridirektoratet har gitt tilsagn om seks tillatelser på til sammen 4 285 tonn forsøksbiomasse (MTB), over en periode på fire år og fire måneder for gjennomføring av forsøkene.