PrevenT på intens kunnskapsjakt

Kunnskapsplattformen PrevenT jobber intenst for å legge til rette for en effektiv vaksine mot uønsket lakselus. Næring og forvaltning venter spent på resultatene.

Havbruksprogrammets kunnskapsplattform for bekjempelse av lakselus, PrevenT, ble presentert i artikkelen «Evig kamp mot lakselusa» i fjor vår. I artikkelen «Nå starter jakten på lusas svakheter» varslet Norges forskningsråd om den nye epoken i kampen mot parasitten, etter at Havforskningsinstituttet 1. mars 2012 ga forskere over hele verden tilgang til lakselusas arvemateriale (genom).

Solid kunnskapsbase

PrevenT-offensiven mot lakselus ble innledet i 2010, og har allerede gitt betydelig kunnskapsutvikling innenfor resistensutviklingsmekanismer og overvåking, epidemiologi og kartlegging av lakselusgenomet. Forskerne har også kartlagt ulike lusefamilier og genetiske forskjeller blant disse når det gjelder blant annet overlevelsesevne, tilpasningsdyktighet og angrepsstrategier, skriver Norges forskningsråd i en pressemelding.

Forskerne jobber nå intenst for å utnytte den omfattende kunnskapsbasen til å legge til rette for den første laksevaksinen mot lus. Forskerne mener de har funnet metoden de trenger for å finne fram til «nøklene» som bokstavelig talt låser døra for luseangrep. I det videre arbeidet samarbeider PrevenT tett med Sea Lice Research Centre i Bergen, et av Forskningsrådets nyeste Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Stor interesse

– Sist høst startet vi de første forsøkene, basert på den samlede PrevenT-kunnskapen. Resultatene fra disse forsøkene vil tidligst være klare våren 2013, og vil gi oss ny og uvurderlig informasjon om hvor lett eller vanskelig det vil være å utvikle en vaksine mot lakselus, sier prosjektleder Ole Torrissen ved Havforskningsinstituttet.

Målet disse forsøkene er å gi forskerne grunnlag for å velge videre forskningsstrategier for en framtidig vaksine.

– Uten at resultatene er klare, opplever vi stor interesse, både fra andre forskningsmiljøer og fra næringslivet, sier Torrissen.

– Allerede resultater

I løpet av de siste to årene har PrevenT-plattformen både levert kunnskap og utviklet metoder som allerede kan tas i bruk av oppdrettsnæringen og forvaltningen.

Under Havbrukskonferansen 2012 i april i fjor presenterte plattformen blant annet en enkel test som i løpet av 24 timer gir svar på hvilket avlusingsmiddel som fungerer best. Testen kan utføres på merdkanten. PrevenT jobber også med å utvikle høykapasitetsmetoder for resistenspåvisning i laboratorium.

Basert på oppdrettsnæringens rapportering av blant annet biomasse og lakselus gjennom mange år, kan PrevenT beregne konsentrasjonen av smittsomme luselarver i reell tid. Modellen som er utviklet, kan fortelle myndighetene hvor stor lakseproduksjon et område tåler før lakselusa tar overhånd.

– Modellen gjør det også mulig å undersøke effekter av ulike tiltak mot lakselus, som for eksempel oppdrettssoner, før tiltakene blir innført, sier forsker Peder Jansen ved Veterinærinstituttet som har hatt ansvaret for epidemiologiforskningen i PrevenT.

Om PrevenT: Salmon Louse – preventation and treatment

Kunnskapsplattform for bekjempelse av lakselus innenfor epidemiologi, genetikk og genomkartlegging, resistens og vaksineutvikling.

  • Prosjektperiode: 2010-2014.
  • Finansiering: 18 mill. kr fra Forskningsrådet og 8 mill. kr fra FHF.
  • Prosjektleder: Ole Torrissen, Havforskningsinstituttet.
  • Forskningspartnere: Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Norges
    veterinærhøgskole, Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral, NINA (Norsk institutt for naturforskning) og CIGENE (Universitetet for miljø- og biovitenskap).

Kilde: Forskningsrådet