Vil drive oppdrett i pakt med naturen

Fiskeoppdrett i vinterkledd landskap. Foto: Per Eide Studio / Norwegian Seafood Council

– Havbruksnæringens miljørapport viser at havbruksnæringen tar miljøutfordringer på alvor, og at vi kan stole på at norsk sjømat er produsert på en bærekraftig måte.

Det sier direktør Rigmor Abel i Eksportutvalget for fisk (EFF).

Verden trenger mer mat, og Norge har både naturen og kunnskapen for å produsere mer oppdrettsfisk uten å sette uakseptable spor i miljøet. Dette er konklusjonen i en ny miljørapport fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Les også: Miljørapport for havbruksnæringen 17.08.2009

– Denne rapporten viser to viktige ting: For det første viser den at havbruksnæringen har tatt og fortsatt tar miljøutfordringer på alvor. For det andre dokumenterer den hvorfor at vi fortsatt kan stole på at norsk sjømat er produsert på en bærekraftig måte, sier Abel i en pressemelding fra EFF.

«Som en svært effektiv og viktig produsent av sunn og helsebringende mat, har næringen ambisjoner om fortsatt vekst og utvikling. Dette er det også bred politisk enighet om. Det er derfor helt nødvendig og et viktig mål for akvakulturnæringen å opptre i pakt med naturen», står det innledningsvis i miljørapporten fra FHL. Rapporten tar deretter opp en rekke aktuelle tema i forholdet mellom havbruk og miljø, blant andre areal, fôr, rømming og lus.

Færre anlegg

Oppdrettsnæringens bruk av arealer langs kysten er det første temaet som blir behandlet i rapporten. Her peker FHL for det første på at det kun blir gitt tillatelse til oppdrett på et sted hvis det er vurdert å være miljømessig forsvarlig. Videre viser rapporten at havbruket har fått færre, men større anlegg de 10 siste årene.
Veksten i havbruket har heller ikke bidratt til at det blir fanget mer fisk for å produsere fiskeolje eller fiskemel til fôr på verdensbasis. I stedet brukes mindre til dyrefôr og brensel og mer til akvakultur, men også i denne næringen er andelen marine råvarer synkende.

Felles innsats

Havbruksnæringen har i mange år arbeidet målrettet for å hindre rømming fra oppdrettsanleggene. Bedre utstyr, rutiner og beredskap har også gitt resultater: I 2008 rømte det 61 prosent færre laks enn året før.
Felles innsats i næringen som samordnet avlusning gjorde også at lusesituasjonen i norske oppdrettsanlegg var bedre når villsmolten vandret ut av fjordene våren 2009, enn på samme tid året før.

Kunnskap og fakta

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) overrakte rapporten til fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i august.

– Det er avgjørende å legge kunnskap og fakta til grunn for å sikre fortsatt bærekraftig vekst i norsk sjømatproduksjon, sa styreleder Ole-Eirik Lerøy i FHL da han overrakte rapporten.

FHL er en landsomfattende næringspolitisk organisasjon med 509 medlemsbedrifter innen fiskeindustri, havbruk og fôrindustri. Miljørapporten bygger på fakta og analyser fra FHL og medlemsbedriftene selv, i tillegg til informasjon fra forvaltningen og en rekke forskningsmiljøer, opplyser EFF.