Cermaq leverer tilbake oppdrettstillatelser

– Vi frykter at reduserte investeringer og prosjekter på vent, vil medføre lavere aktivitet og fare for permitteringer hos leverandør-industrien, sier direktør for bærekraft i Cermaq Group, Lars Galtung. Foto: Cermaq

Cermaq hever kjøp av 689 tonn MTB til en verdi av 134 millioner kroner, samt at planene om å investere opp mot 4 milliarder kroner settes på pause.

Da forslaget om grunnrente for havbruk ble presentert, åpnet myndighetene for å levere tilbake kjøpte tillatelser på fastpris i 2022. Cermaq hever derfor kjøp av 689 tonn MTB til en verdi av 134 millioner kroner.

– Forslaget om grunnrente har skapt stor usikkerhet både hos oppdrettsselskapene og hos leverandørindustrien. Reduserte investeringer og prosjekter på vent, vil medføre lavere aktivitet og fare for permitteringer hos leverandør-industrien. Dette vil gå ut over arbeidsplasser i mange kystkommuner. Dette blir en realitet for oppdrettsbransjen med mindre det ikke blir endringer i grunnrenteforslaget, sier direktør for bærekraft i Cermaq Group, Lars Galtung.

Cermaq kjøpte sin andel av kapasitetsøkning i trafikklyssystemet til 134 millioner kroner, penger som skulle inn på Havbruksfondet.

– Vi hever kjøpet fordi vi ikke har oversikt over hvilken påvirkning forslaget vil få for verdsetting og lønnsomheten fremover, sier Galtung.

Fryser investeringer for fire milliarder

Som meldt mandag, fryser konsernet investeringer for flere milliarder kroner. Cermaq Norge legger investeringer for inntil fire milliarder på is som en konsekvens av forslaget om grunnrenteskatt.

– Vi har siden 2016 investert over fem milliarder kroner i Nord-Norge og hadde planer om investeringer på opp mot fire milliarder de nærmeste årene. Nå må vi få oversikt over konsekvensene av grunnrenteforslaget før eventuelle prosjekter kan bli iverksatt, avslutter han.

Les også: Cermaq fryser milliardinvesteringer i Norge