Jakter på smaken av sjømat

Porsjonsstykke av laksefilet. Illustrasjonsfoto: Norwegian Seafood Council

Eksportutvalget for fisk vil finne uttrykkene som beskriver hvordan sjømat smaker, og inviterer til smaksverksted i Tromsø.

Har du smaken av torsk på tunga, men får ikke satt ord på den? Eksportutvalget for fisk (EFF) vil løsne tungebåndet hos alle som skal beskrive den norske sjømaten, opplyser EFF i en pressemelding.

Er det rekene selv, eller er det kokevannet som gir den friske og salte smaken? Hvordan vil du beskrive smaken av laks, hvis du ikke kan si at laksen ganske enkelt smaker - ja, nettopp laks? Og hva skiller smaken av steinbit og smaken av torsk?

Eksportutvalget for fisk vil finne uttrykkene som beskriver hvordan ulike typer sjømat smaker, og hvilke ord som skiller smaken av den ene arten fra smaken av den andre. Derfor inviterte de til smaksverksted i Tromsø, ledet av sensoriker Marit Rødbotten fra Nofima mat og master of wine Arne Ronold.

– Det er åpenbart at vi mangler en språklig verktøykasse som kan beskrive smakene på de ulike fiskeslagene. Når vi skal gjøre noe med det, er det viktig at vi finner de ordene som forbrukeren også kjenner igjen. Da må vi unngå vanskelige fagbegrep, sier Ronold.

Første steg

Rå, stekt, dampet og ovnsbakt kom blant annet laks, ørret, torsk og kamskjell på bordet, mens alle deltakerne smakte, noterte - og til slutt diskuterte. I alt var nærmere 30 smaker på bordet og oppe til debatt.

Smaksverkstedet på Skarven kulinariske teater er første steg i det som sannsynligvis blir et lengre arbeid for å finne de felles ordene og beskrivelsene som bransjen, forbrukere og kokker kan bruke når de snakker om smaken av sjømat.

– Gir merverdi

Med på seminaret var også produktutviklere og kokker som ønsker seg mer presise beskrivelser av sjømatens smak.

– Større kunnskap om smaken kan gi oss bedre produkter, mer matglede og hvert enkelt produkt kan tilberedes på den optimale måten, sier produktutviklingssjef Fredrik Hald i Lerøy Seafood Group.

Restauratør Roy Magne Berglund, som står bak restauranten Du Verden i Svolvær, tror ordene for smaken kan gi råvarene fra havet enda større verdi på menyen.

– Kokker og servitører som kan beskrive smaken, har også lettere for å begrunne hvorfor vi velger og anbefaler råvarene, sier Berglund.