Fiskesprell også i barneskolen

Fiskesprell har blitt en stor suksess i barnehager og ungdomsskoler rundt om i landet. Nå skal prosjektet utvides til alle landets barneskoler.

Fiskesprell inngår i faget Mat og Helse og setter søkelys på sunn mat og gir tilgang til nye og spennende sjømatoppskrifter. I ungdomsskolene har prosjektet nådd 97 prosent av elevene.

I tillegg kan skoler som melder seg på, få et utstyrsløft på skolekjøkkenet. De 200 første skolene som melder seg på nettsiden www.fiskesprell.no vil få en gratis Foodprosessor fra Fiskesprell-prosjektet, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

Les også: Fiskesprell fra regjeringen

Sunne matvaner

Prosjektleder Asbjørn Rørtveit håper at interessen vil bli like stor som i barnehager og ungdomsskoler.

– Neste generasjon behøver mer informasjon om sunne matvaner, og det er fantastisk at opplæringen Fiskesprell tilbyr, også tas inn i barneskolen, sier Rørtveit.

Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Eksportutvalget for fisk. Prosjektet er en direkte oppfølging av regjeringens "Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011".

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er meget engasjert i prosjektet og ser frem til at hele grunnskolesystemet får være med på Fiskesprell.

– Kostholdsvanene som etableres tidlig i livet har stor betydning for hva vi spiser som voksne. Positive budskap fra foreldre, barnehageansatte og lærere styrker gode spisevaner, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Undervisningsopplegg

Det er utviklet et undervisningsopplegg samt et elevhefte som er spesielt tilpasset elever i 5. og 7. klasse. Fiskesprell har satset på en bred faglig plattform, som gjør at aktivitetene også er relevante i andre fag enn Mat og Helse.

Prosjektet er utformet i samarbeid med Helsedirektoratet og Nasjonalt institutt for ernærings og sjømat forskning (NIFES). Prosjektet mottar også økonomisk støtte fra fiskesalgslagene. Målet er å øke kunnskapene om sjømatens ernæringsmessige fordeler og gi de unge gode smakserfaringer.

Gjennom Fiskesprell får ansatte i barnehager og skoler tips og råd om hvordan sjømat lages og presenteres med ungdommelig vri. Innbydende oppskrifter, kokebøker og annet materiell skal friste barna og ungdommen til å kokkelere selv og slik utvikle gleden over det havet kan by på.