Mer sjømat i barnehagene

I løpet av det siste året har flere enn 1.000 barnehageansatte lært hvordan og hvorfor de skal sette mer sjømat på menyen.

Etter et vellykket forsøk i tre pilotfylker, ble «Fiskesprell» et nasjonalt folkehelseprosjekt i fjor høst. Siden den gang har flere enn 1.000 ansatte i til sammen 600 barnehager vært på kurs. Her har de både fått teoretisk påfyll om fiskens plass i barnas kosthold og praktiske øvelser som gjør det enklere å sette mer sjømat på matbordet i barnehagen.

– Dette prosjektet har blitt et suksess fordi de ansatte i barnehagene ikke bare har fått teoriundervisning, men praktisk opplæring i nye matretter. Når de har gjort det for første gang sammen med en inspirerende kursleder, blir det lettere å gjenta det i barnehagen senere, sier prosjektleder Asbjørn Warvik Rørtveit i Eksportutvalget for fisk.

Fjerner hindre

– Vi vet at barn liker fisk. Fiskesprell er et prosjekt som skal fjerne kjente hindre for at barn skal spise enda mer sjømat, sier Rørtveit.

Voksnes forestilling om at barn ikke liker fisk, er et slikt hinder som «Fiskesprell» skal fjerne. Derfor lærer de ansatte i barnehagene hvordan de kan kombinere sjømaten med andre av barnas favorittsmaker, som sursøt saus, og hvordan de kan tilberede den på en barnevennlig måte, som i folie på grillen.

– Vi ønsker også å gjøre sjømat til et enda mer naturlig matvalg, og ikke noe ekstraordinært som kun kommer på bordet når man selv har vært på fisketur, sier Rørtveit. Derfor er alle oppskriftene i prosjektet basert på enkle råvarer som er tilgjengelig i enhver dagligvareforretning.

Spontan respons

– Dette er det morsomste prosjektet jeg noen sinne har jobbet med. De ansatte i barnehagene er entusiastiske, de ungene gir spontan respons når de får være med å lage maten, og vi får mange gode tilbakemeldinger fra foreldre.

Det sier Jorunn Borge Westhrin, prosjektleder for Fiskesprell i Telemark fylkeskommune. 40 barnehager i Telemark har vært med så langt, og Westhrin tror prosjektet påvirker kostholdet også hjemme hos barna i disse barnehagene.

– Mange barnehager har laget oppskriftsbøker som ungene tar med seg hjem, og fra foreldrene hører vi at mange barn foreslår fiskeretter til middag hjemme, sier Westhrin.

Dobling etter gode resultater

«Fiskesprell» er et samarbeid mellom Eksportutvalget for fisk, Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og fiskesalgslagene. Prosjektet ble nasjonalt etter at en undersøkelse blant barnehageansatte i pilotfylkene oppsummerte prosjektet som svært vellykket:

Alle barnehagene hadde i løpet av det første året satt mer sjømat på menyen. De ansatte sa også i undersøkelsen at de hadde fått mer kunnskap om fiskens rolle i et godt kosthold og at de kjente seg tryggere på å lage gode fiskeretter i barnehagene. - Neste år satser vi på å få minst 700 nye barnehager med oss, sier Rørtveit.

Hefter til ungdomsskoler

«Fiskesprell» retter seg også mot landets ungdomsskoler, og i forkant av neste skoleår har prosjektet klart nye elevhefter og lærerveiledning som skal gi sjømaten bedre plass i mat- og helsefaget.

– I tillegg går vi nå ut med et kurstilbud til alle førskolelærere og lærerstudenter over hele landet. Vi har fire dyktige kursholdere klare, og vi har allerede laget en turneliste der alle lærestedene får tilbud om besøk av oss, sier Rørtveit.

I løpet av neste år skal «Fiskesprell» også ha klart et undervisningsopplegg for barn på sjette trinn på barneskolen, skriver Eksportutvalget for fisk.