Mortensen ble «Årets SKREI-fisker»

Rino Mortensen (28) fra Myre er av Norges Råfisklag tildelt prisen som «Årets SKREI-fisker».

I fjor fikk han driftsgrunnlaget sitt sikret ved rekrutteringskvote, i dag er han skipper på egen båt og allerede et kvalitetsforbilde.

Rino Mortensen fra Myre ble kåret til «Årets SKREI-fisker» 2011 av Norges Råfisklag. Foto: Kai H. Jacobsen / Norges RåfisklagRino Mortensen fra Myre ble kåret til «Årets SKREI-fisker» 2011 av Norges Råfisklag. Foto: Kai H. Jacobsen / Norges Råfisklag– Jeg gjør jo bare det man må gjøre, sier Rino Mortensen. Jeg er blitt opplært på de båtene jeg har vært på, og der fikk man nå kjeft hvis man gjorde feil. Rutinene har jeg tatt med meg videre på egen båt. Jeg har bare livets skole, så det er jo hyggelig at noen setter pris på at man gjør ting rett.

– «Vårheim» er ei treskøyte på 14,20 meter. Jeg kunne kjøpe båten da jeg fikk rekrutteringskvote i 2010. Jeg var ellevte mann som fikk kvote – det skulle egentlig bare være ti. Jeg fisker med lina, og drifter vinteren alene. På hysa og blåkveita har jeg med en mann, sier Mortensen.

– Lover godt for fremtiden

Kandidater til prisen «Årets SKREI-fisker» har kommet inn via nettsiden til Fiskeribladet Fiskaren. I tillegg har en jury vært i arbeid for å velge ut den som skulle motta prisen på Råfisklagets Representantskapsmøte, skriver Råfisklaget i en pressemelding.

– Det er spesielt fint å møte en representant av den yngre garde, med så gode holdninger til kvalitet. Det lover godt for fremtiden, sier Robert Hansen, jurymedlem og styreleder i Norges Råfisklag.

– Vi setter stor pris på Rino. Han rigger båten for god kvalitet, og diskuterer med oss hvordan han skal få best mulig kvalitet på fisken, sier Odd-Helge Karlsen hos Gunnar Klo på Myre.

– Rino er en av flere svært gode leverandører her hos oss, som vi setter stor pris på, og er avhengig av når vi skal sende SKREI® til inn og utland, sier Karlsen.

Egen kvalitetsstandard for SKREI®

De senere år har forbrukere rundt om verden fått øynene opp for skreien som hvert eneste år kommer inn til norskekysten for å gyte. For å sikre at konsumentene i de mange viktige sjømatmarkedene rundt om i verden skal få skrei av førsteklasses kvalitet, er det innført en egen kvalitetsstandard for merkevaren SKREI®, som prisen er knyttet til.

– Planlegging av kvalitetsfiske allerede før man går på havet, legger grunnlag for kvaliteten helt frem til middagsbordet. Uten fiskernes innsats, kan man ikke lykkes understreket Trygve Myrvang.