Fiskeriministeren møtte sjømatnæringen om Kina

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

På lørdag ble det oppdaget et nytt smitteutbrudd av COVID-19 i Beijing. Dette har fått negative følger for import av mat, inkludert fersk hel laks.

– Vi har blitt kontaktet av kinesiske matmyndigheter. De ber blant annet om informasjon fra næringen om smitterisiko forbundet med produksjon av fersk laks. Dette ønsker vi å svare ut så raskt og grundig som mulig, for å minimalisere skadevirkningene for eksporten, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

– Koronavirus på skjærebrett for laks

Ifølge NRK, skal kinesiske myndigheter ha funnet koronavirus på et skjærebrett for importert laks, på det største ferskvaremarkedet i hovedstaden Beijing. Dette har ført til svikt i laksesalget til Kina.

– Vi får rapporter om kanselleringer av ordre av fersk laks til markedet som følge av tiltakene for testing av matvarer som nå er satt i verk, sier fiskeriutsending i Norsk Sjømatråd i Kina, Victoria Braathen, til NRK.

– Det er ikke bare norsk laks, men all mat som har vært på markedet og alle mennesker som har vært innom er nå gjenstand for tiltak, sier manager for Norges Sjømatråds globale operasjoner, Anders Nordøy Snellingen, til NRK.

Han legger til at det ikke har kommet offisielle uttalelser fra Kina, som tilsier at norsk laks har tilknytning til smitteutbruddet.

Forbereder svar til Kina

Sammen med Mattilsynet, inviterte Nærings- og fiskeridepartementet sjømatnæringen til et møte mandag. Tidspunktet for møtet var fastsatt før den siste utviklingen i Beijing, og markedsadgang til Kina sto allerede på agendaen for møtet.

Les også: Fiskeriministeren møter sjømatnæringen om markedsadgang

Departementet ba om innspill til materiale som er under utarbeiding, og som vil deles med kinesiske myndigheter i morgen. Denne informasjonen vil legges ut på Mattilsynets hjemmesider.

Se sak på Mattilsynets hjemmesider: The coronavirus does not affect seafood safety