Marebek blir forvekslet med olje

Marebek (Verrucaria maura) på svaberg. Foto: IUA Telemark

Kystverket har mottatt en rekke falske alarmer om oljetilgrisede svaberg. Det viser seg at lav-arten marebek forveksles med oljesøl.

Flere av meldingene som den siste tiden har kommet inn til Kystverket om oljetilgriste svaberg, har vist seg å være marebek – som er en lav-art, melder Kystverket.

– Vi har den siste tiden mottatt mange meldinger om oljesøl i Telemark, som ved nærmere undersøkelse har vist seg å være marebek, sier seksjonssjef Per Odd Krystad i Kystverket.

Han oppfordrer derfor om at man forsikrer seg at det faktisk er olje før man melder fra om oljesøl.

Marebek og fjærebek

Marebek (Verrucaria maura) på svaberg. Foto: IUA TelemarkMarebek (Verrucaria maura) på svaberg. Foto: IUA Telemark

– Laven marebek (latin: Verrucaria maura) danner svarte flekker på steiner like over flomerket i bølgesprutsonen. Marebeken er salttolerant og danner et svart belte like over rurbeltet som kan se ut som oljesøl, men er det ikke. Marebeken har en matt overflate, mens olje er mer glinsende. Og i motsetning til olje så smitter ikke marebeken over på fingrene når man tar på den, forklarer Silje Berger, rådgiver i Kystverket.

Hun legger til at også en blågrønnalge, som kalles for fjærebek (latin: Calothrix scopulorum), finnes på svabergene.

– Fjærebek har en glattere overflate enn marebek, men kan også se ut som olje på avstand. Heller ikke denne smitter over på fingrene ved berøring, så "testen" fungerer på begge, avslutter Berger.

Les også: Oljen kom fra Full City