Det første sjømatflyet har tatt av fra Bodø Lufthavn

Det første sjømatflyet lastes og klargjøres for avgang fra Bodø lufthavn. Foto: Bodø Lufthavnutvikling

En milepæl er nådd. Torsdag 22. april tok Qatar Airways av fra Bodø Lufthavn med kurs mot sjømatmarkedene i Asia.

I over fire år har det vært arbeidet for å få til frakt av sjømat med fly fra Bodø Lufthavn til de internasjonale markedene verden over. Og torsdag landet det første flyet i Bodø og skal ta med seg sjømat direkte til Midtøsten og videre ut i til de asiatiske sjømatmarkedene.

Bodø Lufthavnutvikling (BLU), eid av Bodøregionens Utviklingsselskap (BRUS), etablerte flyfraktprosjektet tilbake i 2018 sammen med Bodø kommune. I 2019 fikk de Widerøe Ground Handling med på laget, og har de siste årene hatt et tett partnerskap med Avinor, Meyership, samt support fra en samlet sjømatnæring i regionen.

– Fantastiske samarbeidspartnere

– Det umulige er ikke umulig, det tar bare litt lenger tid. Vi greide det, og nå er vi i gang, jubler administrerende direktør i Bodø Lufthavnutvikling AS, Elnar Remi Holmen.

– Det er utrolig imponerende at Qatar Airways, et av verdens største, og Norges desidert største flyfraktselskap, vil satse i Bodø. Med fantastiske partnere med på laget, som Widerøe Ground Handling, Avinor, og Bodø kommune, og heiarop fra Salmon Center, Edelfarm, Nova Sea, Kvarøy Fiskeoppdrett og Cermaq, så har vi lykkes med å få dette til, sier Holmen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

– Det umulige er ikke umulig, det tar bare litt lenger tid, sier administrerende direktør i Bodø Lufthavnutvikling AS, Elnar Remi Holmen, (t.h.). Her sammen med kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling, Kjell Ivar Maudal, (t.v.), i Bodø. Foto: Bodø Lufthavnutvikling– Det umulige er ikke umulig, det tar bare litt lenger tid, sier administrerende direktør i Bodø Lufthavnutvikling AS, Elnar Remi Holmen, (t.h.). Her sammen med kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling, Kjell Ivar Maudal, (t.v.), i Bodø. Foto: Bodø Lufthavnutvikling

– Stor verdi for sjømateksportørene

– Det er gøy at vi nå er i mål med første flyet fra Bodø. Det har store verdier for selskapene som eksporterer sjømat. Fisken kommer raskere ut til markedene, og i tillegg fører dette til reduserte klimafotavtrykk og færre trailere langs nordnorske veger. Vi er utrolig glade for å bidra til denne fantastiske muligheten, sier Kjell Ivar Maudal, kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling.

– Det er nå jobben starter, med å skape et bærekraftig langsiktig prosjekt, der vi sikrer at flyene fylles opp med fersk sjømat ved hver eneste avgang, sier Maudal.

– Sjømatnæringen er Norges og Nord-Norges viktigste næring, som skal vokse betydelig i årene fremover. Gode eksportmuligheter med sjømat direkte fra Nord-Norge og Bodø er vegen å gå. Vi skal gjøre vårt ytterste for at eventyret fortsetter, sier Holmen.

To ukentlige avganger

Det første flyet landet i Bodø torsdag 22. april hvor det ble lastet med 60 tonn fersk laks og tok av mot Doha og verdensmarkedene klokken 15.10. Fremover er det planlagt to ukentlige avganger fra Bodø med laks, tirsdager og torsdager. Widerøe Ground Handling er selskapet som er ansvarlig for mottak, pakking og klargjøring av laksen, før den sendes ut og lastes om bord i flyene.

Widerøe Ground Handling har sammen med Bodø Lufthavnutvikling AS (BLU), investert betydelig i nødvendig terminalinfrastruktur og utstyr på Bodø Lufthavn, for å legge til rette for flyfrakt og operasjoner i årene fremover. Og i januar 2021 ansatte BLU prosjektleder Johan Arnesen.