Skal kontrollere ferdigmat for listeria

Livsmedelsverket i Sverige skal nå i gang med et listeriaprosjekt, hvor de skal sjekke forekomsten av listeriabakterier i ferdigmat som skal oppbevares kjølig.

Livsmedelsverket i Sverige skal sjekke forekomsten av listeriabakterier i ferdigmat som skal oppbevares kjølig.

Listeria er en bakterie som rammer få personer, men konsekvensene kan være alvorlige, spesielt for gravide, folk med nedsatt immunforsvar og eldre, skriver Matportalen.

Kjølig oppbevaring hindrer oppblomstring i de fleste bakterietyper, men ikke i Listeria monocytogenes. Derfor kan man få i seg listeria via å spise mat oppbevart i kjøleskap som ikke varmes opp føre det spises. Det gjelder først og fremst vakumpakket røkt eller gravet fisk, myke muggoster og kjøttpålegg – spesielt om disse matvarene oppbevares lenge.

Da Livsmedelsverket gjorde en tilsvarende undersøkelsen i 2001 innehold ca 2 prosent av prøvene listeria, i røkt og gravet fisk var forekomsten 7 prosent.

Undersøkelse i hele EU

Tilsvarende undersøkelse skal også gjøres i hele EU i 2010.

EU-komminsjonen kommer også til å studere forekomsten av listeria i 2010. Til tross for at det kom nye og strengere regler for listeria i mat i 2006 har man i EU registrert en økning i antall tilfeller med listeriainfeksjon.