Bærekraftige produkter tar tid å innarbeide

Coop Norge selger miljømerket hvitfisk fra Domstein. Men blant prisbevisste norske forbrukere, tar det tid å innarbeide produkter fra bærekraftig fiske.

– Vi ser på linefanget fisk som en del av vår miljøstrategi. I Sverige har dette vært et vellykket alternativ til oppdrettsfisk, og vi har nå også en seks-syv produkter på markedet i Norge, forteller Bjørn Kløvstad i Coop Norge til PackNews.

Langlinefanget fisk koster mer

Kløvstad tror ikke at miljøargumentet alene vekker nok interesse blant svært prisbevisste nordmenn.

– Vi må derfor forklare ved hjelp av informasjon i butikken, hvorfor linefanget fisk koster noe mer. Vi kan også by på smaksprøver så folk kan kjenne at fisken faktisk smaker bedre, sier Kløvstad.

– Langlinefanget fiske gir lavere driftsutslipp fra båtene og er dermed mer bærekraftig. Men det er andre faktorer som drar produksjonskostnadene opp med cirka 10 prosent, og derfor blir den også tilsvarende dyrere i butikken, sier adm.dir. i Domstein ASA, Rolf Domstein, til PackNews.

Konkurransen på hvitfisk er hard og Domstein-konsernet har valgt å differensiere seg ved å satse på linefanget fisk, med dokumenterte miljøfordeler. Produktene og produksjonsprosessen er sertifisert via MSC, Krav og Debio, noe som er tydelig merket på emballasjen.

– Vi gjør dessuten det vi kan i butikken for å gjøre forbrukerne oppmerksom på produktene. Vi trenger imidlertid også litt politisk drahjelp for å øke oppmerksomheten, sier Kløvstad i Coop.

Produktene har vært i norske butikker i et halvt år. Kløvstad mener at det er for kort tid for å innarbeide denne typen produkter.

– Vi må nok regne med å bruke flere år før budskapet fester seg hos folk flest, sier han.

«Bunn til Munn» fullført

Prosjektet «Bunn til Munn» med Mustad Longline som initiativtaker er nå fullført med godt resultat, skriver PackNews.

– For oss var målet var å utvikle linefisketeknologi for verdensmarkedet, der vi bygger maskinene, Domstein er med som matvareprodusent, TraceTracker leverer sporingsteknologi og Nofima Norconserv og Østfoldforskning bidrar med forskning, forteller Christian Hedløv Engh til nettstedet.

Resultatet er en ny og effektiv fangstteknologi, systemer for miljødeklarasjoner av fisk og bedre systemer for behandling, bearbeiding og distribusjon av linefisket hvitfisk, skriver PackNews.